Több tízezer munkahelyet tehet kockára egy törvényjavaslat a bioetanol-iparban

Vágólapra másolva!
A Magyar Bioetanol Szövetség szerint veszélybe kerülhet a hazai bioetanol-ipar egy június 20-án benyújtott törvényjavaslat miatt. A szövetség szerint ha elfogadják Aradszki András fideszes képviselői indítványát, az ötven forinttal növelné meg például az E85-ös üzemanyag árát. A szövetség szerint a módosító javaslat több tízezer munkahelyet is kockára tesz.
Vágólapra másolva!

Veszélybe kerülhet a magyar mező- és általában a nemzetgazdaság egyik kitörési pontjának tartott hazai bioetanol-ipar, ugyanis a Fidesz-KDNP képviselője által benyújtott indítvány - amelyet 27-én tárgyalt az országgyűlés gazdasági bizottsága és költségvetési bizottsága - a bioetanol jövedékiadó-kedvezményének csökkentését tervezi - közölte a Magyar Bioetanol Szövetség.

A szervezet szerint a módosítás olyan túlzott mértékben emeli a bioetanol árát, hogy az a teljes magyarországi bioetanol-gyártást és forgalmazást ellehetetleníti. Ez szinte azonnal több száz munkahely megszűnését jelentené - tette hozzá közleményében a szövetség.

A legnagyobb bioetanol-tartalmú üzemanyagnak, az E85-nek a jelenlegi adókedvezmény mellett 280 Ft az átlagos fogyasztói ára, míg a 95-ös benziné 370 Ft. Mivel a bioetanol valamivel alacsonyabb energiatartalma miatt E85-ből akár 20%-kal is többet fogyaszt az autó, így a felhasználóknak nagyjából 10 százalék megtakarítást jelent a bioetanolos üzemanyag használata - közölte a szövetség. Ez az adófizetőknek egy fillérjébe sem kerül, hiszen az állam nem támogatást ad a bioetanol-iparnak, hanem adókedvezményt nyújt a fogyasztóknak, vagyis végső soron maguknak az autósoknak - olvasható a közleményben.

Héjj Demeter, a Magyar Bioetanol Szövetség elnöke elmondta, hogy a magyar autóstársadalom rendkívül árérzékeny, ami a gazdasági válság következtében csak még jobban fokozódott az elmúlt években. A szövetség elnöke az Európai Parlament és az Európai Tanács irányelvére hivatkozva közölte, hogy az Európai Unió a "bioetanollal, biodízellel egyértelműen mint környezetbarát termékekkel számol."