Rekorddöntésre készül a svájci frank

svájci frank, pénz, valuta, deviza, hitel, bank, bankjegy, forint
Vágólapra másolva!
A svájci gazdaság stabilitásának üzenetét olvasta ki a piac a helyi jegybank kamatdöntése után tett nyilatkozatokból. Mivel az amerikai és európai piacokban a befektetők nem nagyon bíznak, a biztonságosnak tekintett svájci frankot veszik. A frank csütörtökön tovább erősödött, és a forinttal szemben a rekordot jelentő 226 forint feletti szintet közelítette.
Vágólapra másolva!

A svájci jegybank döntéshozó testülete csütörtökön változatlanul hagyta a 0,25 százalékos alapkamatot, ennek ellenére erősödött a frank az euróhoz képest, mert a jegybank nyilatkozatai tovább erősítették a stabil svájci gazdasági helyzetről kialakult képet, a piac pedig keresi a biztonságos befektetéseket. A kamatemelés általában erősíti a devizát, a kamat szinten tartása miatt a frank gyengülése lenne várható, a jegybanki nyilatkozatok miatt mégis tovább erősödött a svájci pénz.

A frank erősödése következtében újra megközelítette a forinttal szemben felállított rekordját is. A frank reggel még 220 forint alatt tartózkodott, kora délutánra már 224,7 forintig erősödött - tavaly szeptemberben volt rekordon az árfolyam, akkor 226 forint fölé került. A Quaestor pénzügyi cég technikai elemzése szerint a frankárfolyam ellenállási szintje, vagyis az a pont, ahol a fékeződhet az árfolyam emelkedése, 225 forint körül van, amelyet ha áttörne, a következő megálló a 230-231 forintnál lenne várható. A forint és a svájci frank árfolyamának változásait itt követheti nyomon percről percre.

"A svájci jegybank csütörtökön az alapkamat tartása mellett döntött, fenntartva az olcsó pénz politikáját annak ellenére, hogy maga hivatkozott a ingatlanpiaci buborék veszélyére" - írta a Wall Street Journal amerikai üzleti lap internetes kiadásában. Az alacsonyan tartott kamat miatti olcsó lakáshitelek pörgetik a lakásvásárlást, s "ennek következtében az irányadó ráta nem maradhat tartósan alacsony szinten, vagyis a tartósan laza monetáris politika veszélyes is lehet" - írta a kamatdöntés utáni gyorselemzésében a Quaestor. Ez azt jelenti, hogy a piac várja a kamatemelést Svájctól, de jelenleg úgy tűnik, a svájci központi bank még nem hajlandó erre.

A magabiztos jegybanki kommentár szerint nem kívánnak beavatkozni az erős svájci frank miatt, és a kamatpolitika megváltoztatását sem nevezték sürgetőnek. Emellett azonban a svájci jegybank a Quaestor szerint azt javasolta a két nagy kereskedelmi banknak (UBS, Credit Suisse), hogy képezzenek gyorsan és több céltartalékot a görög válság miatti magas kockázatokra való felkészülés jegyében.

A Quaestor szerint ezek a jelek azt üzenik a piacnak, hogy a svájci gazdaság stabil, ezért érdemes befektetni oda, emiatt folytathatta a frank az erősödést. Ezt támogatja az amerikai és az európai gazdaságba fektetett bizalom csökkenlése. Az Egyesült Államok a hitelei lefokozása közelébe került mindhárom nagy amerikai hitelminősítőnél, míg az eurózónát a csődközelbe került Görögország veszélyezteti.