VG: Ötezer forintot fizetnének a cégek a kötelező kamarai tagságért

Vágólapra másolva!
Közigazgatási egyeztetés alatt áll a kamarai törvény módosítása, amely kötelezővé tenné a kamarai tagságot. A cégek elutasítóak a kérdésben, de ezen enyhíthet, hogy a tervek szerint csak jelképes, ötezer forintos éves díjat kellene fizetni - írta a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Jelképes, ötezer forintos tagdíjat kellene fizetni a kamarai tagoknak a tervek szerint - írta a Világgazdaság. A törvényjavaslat közigazgatási egyeztetésen van - mondta a lapnak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. A javaslat a kormány tervei szerint májusban kerül a parlament elé.

"A dokumentum gyakorlatilag egy kerettörvény: rögzíti a legfontosabb jogosítványokat, de sok részletet nyitva hagy, azzal a szándékkal, hogy amikor a politika át akar adni egy-egy jogosítványt, feladatot, hatáskört a kamarának, akkor azt be lehessen illeszteni a jogszabályba" - mondta a lapnak Parragh.

A vállalkozások körében nem igazán népszerű a kötelező kamarai tagság bevezetése. A GKI áprilisi felmérése szerint a válaszadók alig 7 százaléka ért kisebb-nagyobb mértékben egyet a kötelező tagsággal, több mint 40 százalék nem (ebből 26 százalék teljesen elutasítja), míg a válaszadók fele semleges a kérdésben.

Dávid Ferenc, a Vállalkozások és Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára azonban azt mondta, hogy az ötezer forintos tagdíj mellett a vállalkozások többsége elfogadja majd a rendszert, főleg, ha cserébe szolgáltatást is kap.

Parragh László szerint a törvényjavaslaton, amely közigazgatási egyeztetésen van, még kell igazítani. Szerinte rendezni kell még a kamarai szavazási rendszert, illetve el kell dönteni, hogy mi legyen a területi és szakmai kamarákkal. Szerinte a kettős tagság nem járható út - olvasható a Világgazdaságban.