Megszűnik az OÉT, Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács lesz helyette

Vágólapra másolva!
A kormány az eddig egymással párhuzamosan működő érdekegyeztető fórumokat összevonja. A lépésre a nemzetgazdasági tárca szerint azért van szükség, mert az Országos Érdekegyeztető Tanács nem működött hatékonyan.
Vágólapra másolva!

A kormány létrehozza a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsot - közölte a nemzetgazdasági tárca. A lépés nyomán lényegében megszűnik és átalakul az Országos Érdekegyeztető Tanács, amely a munkaadók, a munkavállalók és a kormány közötti tárgyalásokat felügyelte, és a jövőben az új szervezet koordinálja majd az érdekegyeztetéseket.

A szaktárca indoklása szerint az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT), a Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT), valamint a Gazdasági Érdekegyeztető Fórum (GEF) egymással párhuzamosan sok témában egymást átfedve működnek. "Míg az OÉT nem kellő költséghatékonysággal, egy szűk társadalmi réteget képviselve, addig a GSZT és a GEF ugyan szélesebb kérdéskörökben, ám széles felhatalmazás nélkül működik napjainkban is" - áll a nemzetgazdasági tárca közleményében.

Az OÉT átalakítása nem meglepő a kormány részéről, a testület egyik tavaly szeptemberi ülése után Orbán Viktor miniszterelnök közölte: a kormány nem tekinti kőbe vésettnek az érdekegyeztetés jelenlegi formáját. Néhány nappal később a Népszabadság azt írta, hogy a kormányfő az OÉT feladat- és hatáskörének teljes átalakítására, nevének megváltoztatására, gyakorlatilag az OÉT megszüntetésére készül.