Cséfalvay: A vállalkozások terheinek csökkentését hozhatja az uniós szabadalom

Vágólapra másolva!
Rendkívüli ülést tart júniusban az Európai Tanács miniszteri szintű egyeztető fóruma, ahol az európai uniós szabadalom szabályairól dönthetnek. A hétfői ülésen elnöklő Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint az uniós szabadalom csökkentheti a vállalkozások terheit.
Vágólapra másolva!

A vállalkozások terheinek csökkentését remélik az uniós döntéshozók az uniós szabadalom bevezetésétől. Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára, aki a hétfői uniós tanácsülésen elnökölt a témában azt mondta, hogy a jelenlegi rendszer többlet anyagi terhet jelent a vállalkozóknak, ezért fontos lenne továbblépni a közös szabadalom felé.

Az államtitkár szerint az európai uniós tagországok versenyképességi ügyekért felelős miniszterei rendkívüli ülést tartanak június végén, és ezen várhatóan megszületnek azok a döntések, amelyekkel a Miniszteri Tanácsban lezárul a munka az uniós közös szabadalomról.

Az államtitkár beszámolója szerint a mostani ülésen többek között a szabadalom végrehajtási szabályairól és a fordítási rendszerről tárgyaltak. "Esély van arra, hogy a luxembourgi ülésen politikai megállapodás születik a Tanácsban" - fogalmazott az államtitkár.

A rendkívüli találkozót június 27-én Luxembourgban tartják. Amennyiben ezen sikerül lezárni a témát a tagországok kormányai között, megkezdődhetnek a tárgyalások az Európai Parlamenttel - mondta Cséfalvay Zoltán.

Huszonöt EU-tagország már döntött arról, hogy létrehozza a közös uniós szabadalmat (a rendszerhez az egyelőre kimaradó két tagállam is bármikor csatlakozhat), most a végrehajtási jogszabályokról cserélnek eszmét.

Fontos döntés születhet hétfőn a kisvállalkozások könyvviteli kötelezettségeinek és költségeinek csökkentéséről is - említette meg az államtitkár. A legfeljebb néhány főt foglalkoztató vállalkozások számára ezek a kötelezettségek gyakran aránytalanul nagy adminisztrációs terhet jelentenek - vélte.