Továbbra is az export húzza az ipari termelést

Vágólapra másolva!
A belföldi eladások februárban nem érték el a tavalyi szintet, továbbra is az exportorinentált vállalatok adják az ipari termelés motorját. A külföldi értékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta.
Vágólapra másolva!

Mérséklődött ugyan a belföldi eladások csökkenésének üteme, ennek ellenére az ipari termelés motorját februárban is az exportorientált vállalatok teljesítménye adta. A belföldi eladások nem érték el az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön a végleges adatokat. Az ipari termelés mennyisége az előző év azonos időszakához viszonyítva 2011 februárjában 14,3 százalékos volt.

A termelés az év első két hónapjában közel 14 százalékkal magasabb volt, mint a tavalyi év azonos időszakában. Az ipari export 2011 első két hónapjában és februárban közel azonos mértékben bővült 2010 azonos időszakához képest. Az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Februárban a feldolgozóipari kivitel közel háromtizedét adó számítógép, elektronikai és optikai termék gyártásának exportvolumene átlag feletti mértékben emelkedett.

A feldolgozóipari export negyedét adó járműgyártás kivitele 17,2 százalékkal volt magasabb, mint tavaly ilyenkor. Februárban a feldolgozóipar 12 ágában regisztrált termelésbővülést a KSH.