Felmentő ítélet az államosított osztrák Hypo Bank volt vezetőinek ügyében

Vágólapra másolva!
A bíróság felmentette a vádlottakat a hűtlen kezelés vádja alól kedden a csődtől államosítással megmentett Hypo Bank gazdálkodásával kapcsolatos első büntetőperben. 2009-ben ez a bank állt az egyik legnagyobb osztrák pénzügyi botrány középpontjában és végül 1,5 milliárd euróval mentette meg a csődtől az állam.
Vágólapra másolva!

Hűtlen kezeléssel áll bíróság előtt Wolfgang Kulterer, a Hypo Bank volt vezetője és a pénzintézet két másik igazgatója, de kedden felmentő ítélet született a büntetőperükben. Az volt a vád, hogy befolyásukkal visszaélve közreműködtek két, megfelelő fedezet nélküli hitel odaítélésében és ezzel több mint kétmillió euró kárt okoztak a banknak. Az ország egyik legnagyobb pénzügyi botrányának középpontjában álló Hypo Bankot az állam 2009 végén 1,5 milliárd euróval mentette meg a csődtől.

A két hitel egyikét a később csődbe jutott Styria Airlines légitársaság, a másikat Dietmar Guggenbichler magánnyomozó kapta. Az esküdtbíróság nem találta bizonyítottnak, hogy a vádlottak bármelyike nyomást gyakorolt volna a hitelnyújtások érdekében. Kulterert illetően azt mondta ki a testület, hogy a felügyelőbizottsági tagként a kérdéses időpontban, 2005-ben nem voltak olyan jogkörei, amelyek alkalmasak lettek volna nyomásgyakorlásra.

A Hypo Bank karintiai tartományi bankból nőtte ki magát közép-, kelet- és délkelet-európai pénzügyi csoporttá. Nem fizető délkelet-európai hitelek és elhibázott befektetési döntések miatt végveszélybe került, ezért állami kezelésbe vették. Az államosítás után megkezdődött a bank gazdálkodási gyakorlatának átvilágítása. Ezzel összefüggésben többek között vizsgálat folyik - pénzmosás gyanújával - a volt Jugoszlávia területén folytatott pénzügyi tevékenységével kapcsolatban is.

Nem hivatalos források a Hypo-botránnyal kapcsolatban a néhai Jörg Haider volt tartományfőnök felelősségét is felvetik.