Nyugdíjba küldték a szegények bankárát Bangladesben

Vágólapra másolva!
Eltávolították az általa alapított Grameen közösségi bank éléről a mikrohitelezés úttörőjeként emlegetett Muhammad Yunus bangladesi közgazdászt. Külföldi lapok már korábban arról írtak, hogy összehangolt politikai támadás folyik a Nobel-békadíjas bankár ellen, amiért még évekkel ezelőtt politikai szerepet vállalat, és korruptnak nevezte a bangladesi politikai elitet. 
Vágólapra másolva!

A Nobel-békedíjas szakembernek, a kormánytól nem független bangladesi jegybank döntése értelmében kell "azonnali hatállyal" távoznia a Gramín Bank ügyvezető igazgatói posztjáról, az indokolás szerint azért, mert betöltötte a dél-ázsiai országban kötelező 60 éves nyugdíjkorhatárt. A 70 éves Yunus régóta bírálja a bangladesi kormányt, amelynek egyébként 25 százalékos tulajdonrésze van a Grameenban.

Külföldi lapok nemzetközi elemzőkre és bangladesi kormánytisztviselőkre hivatkozva már múlt év végéb arról írtak, hogy összehangolt politikai támadás folyik a közgazdászprofesszor ellen, amiért 2007-ben egy rövid időre politikai pártot alapított, és korruptnak nevezte a teljes bangladesi politikai elitet. A politikai támadás legújabb hulláma onnan indult, hogy egy decemberben bemutatott norvég dokumentumfilm szerint a Grameen jogtalanul utalt át még a '90-es évek közepén több mint 100 millió dollárt az egyik társzervezetének. Ennek ürügyén aztán Sheikh Hasina Wazed, a bangladesi kormányfő kirohanást intézett a mikrohitelezés egész intézménye ellen, Yunus bankja ellen pedig átfogó vizsgálatot rendelt el december közepén.

Közben további frontokon támadják a mikrohitelezés Nobel-békedíjas atyját. A 2007-es elszólása miatt egy bangladesi kisváros politikusa becsületsértésért beperelte, e miatt is most januárban állt bíróság elé a professzor. De nem csak sikkasztással és becsületsértéssel, de még joghurthamisítással is megvádolták januárban. Február közepén pedig felszólított a bangladesi kormány, hogy távozzon a Grameen vezérigazgatói pozíciójáról, amit a bankár akkor elutasított. Egy, a bankár hivatalos oldalán megjelent írás szerint a kormány 60 százalékos részesedést szeretne szerezni a Grameenban, ezért akarja eltávolítani a professzort a vezérigazgatói székből.

Junusz azzal a céllal indította el a mikrohitelezéssel foglalkozó Grameen bankot 1983-ban, hogy kötött - például vállalkozás beindítására felhasználható -, kis összegű hitelekkel segítse a szegénységből való kiemelkedést. A mikrohitelezés azóta elterjedt szerte a fejlődő világban. A mikorhitelezésől és a bankár ellen folyó politikai lejáratókampányról itt olvashat, az [origo] Muhammad Yunussal készült interjúját pedig itt olvashatja.