Elektromos autókról lophattak ki adatokat a Renault-botrány gyanúsítottai

Vágólapra másolva!
Az elektromos autókról adtak ki információkat a gyanú szerint az ipari kémkedési botrányba keveredett Renault-vezetők, a francia ipari miniszter szerint az ügy komoly.
Vágólapra másolva!

A Renault egyik csúcsprojektjéről, a társaság fejlesztés alatt álló elektromos autóiról adtak ki információkat a cég héten felfüggesztett vezetői - közölte a Le Figaro. Csütörtökön a francia ipari miniszter, Eric Besson a francia RTL-nek azt mondta, hogy "komoly" ügyről van szó, sőt, a "gazdasági háborúskodás" kifejezést is a helyzet leírására alkalmasnak tartotta.

Az ipari kémkedési ügyről az AFP számolt be elsőként, még szerdán. A Renault sem hivatalos indoklást, sem pedig a felfüggesztett vezetők nevét nem közölte, a cég közleményéből az derül ki, hogy belső vizsgálat derített fényt a felfüggesztést kiváltó cselekményekre. A vállalat szóvivője at AFP francia hírügynökséggel annyit közölt, hogy az ügy 2010 augusztusáig nyúlik vissza. Nevük elhallgatását kérő források az AFP-nek akkor elmondták, hogy a vélt felelősök munkaszerződését felfüggesztették, fizetést nem kapnak, a belső vizsgálat pedig azt mutatta ki, hogy a cég érdekeit sértő módon kerültek ki információk a vállalattól.

A Le Figaro szerint az egyik érintett Michel Balthazard, aki 30 éve dolgozik a cégnél, és jelenleg a stratégiaalkotási divízió egyik vezetője. A felfüggesztett vezetők között van állítólag az a menedzser is, aki kifejezetten a Renault elektromos autóinak fejlesztésével foglalkozott.

A francia napilap azt állítja: a gyanú szerint a három vezető összehangoltan dolgozott, azaz szervezett módon adták ki a titkos információkat - azt egyelőre nem tudni, hogy kinek. A Le Figaro által megkérdezett iparági szakértő szerint két lehetőség van: az egyik konkurens, illetve egyik beszállító vagy az akkumulátorok fejlesztéséről szeretett volna információkat szerezni, vagy pedig az elektromotorokról.

A Renault egyelőre nem tett feljelentést, de a cég eddig 4 milliárd eurót fektetett a projektbe, és a Nissannal együtt azt a célt tűzte ki maga elé, hogy piacvezető lesz az elektoromos autók piacán. A Renault 2011-2012-ben négy elektormos autót dob piacra - ezek a Kangoo, a Fluence, a Zoé és a Twizy.