MNB: A tízezrest hamisítják a legtöbbször

Vágólapra másolva!
Megfordult a forintbankjegy-hamisítványok számának tavaly év elején kezdődött emelkedése a Magyar Nemzeti Bank jelentése szerint. A tavalyi utolsó negyedévben több mint ezer hamis bankjegyet vontak ki a forgalomból, a legtöbb tízezres volt. A legmegtévesztőbbek azonban a hamis húszezresek.
Vágólapra másolva!

Míg 2010 elején még nőtt, addig az utolsó negyedévben már csökkent a forintbankjegy-hamisítványok száma. A jegybank jelentése szerint ebben nagy szerepe volt az MNB és a rendőrség együttműködésének. Októberben ugyanis felderítették a korábbi hónapok emelkedő trendjét meghatározó, a korábbiaknál megtévesztőbb 10 000 forintosokat előállító hamisítói kört.

A tavalyi év utolsó három hónapjában 1186 darab hamis bankjegyet vontak ki a forgalomból. A fellelt hamisítványok 64 százaléka tízezres, 18 százaléka húszezres, 9 százaléka ötezres, 8 százaléka pedig ötszáz forintos bankjegy volt.

Forrás: MTI

Néha túl jól sikerülnek a hamis húszezresek

A kereskedelemben ugyanakkor továbbra is figyelmet igényelnek a kisebb számban előforduló, de gyakran megtévesztőnek bizonyuló 20 000 forintos hamisítványok - hívja fel a figyelmet az MNB. Ezek is kiszűrhetők azonban összetett érzékszervi vizsgálatokkal (tapintással, átnézetben, mozgatással), főként pedig a pénztári eszközös módszerrel, a kombinált uv-a/C-lámpás vizsgálattal - teszik hozzá.

A hamisítványok számának csökkenése tükröződik abban is, hogy egymillió darab forgalomban lévő, valódi bankjegyre egy év során jutó hamisítványok száma 2010-ben, a megelőző évi közel 36-ról 27-re csökkent.