Rendkívüli ellenőrzésekbe kezd hétfőtől az élelmiszerkommandó

Vágólapra másolva!
Hétfőtől rendkívüli akció keretében jelöletlen élelmiszer-szállítmányokat keresnek a hatóságok a határok mentén. 
Vágólapra másolva!

Hétfőtől több határátkelőhely környékén, 50 kilométeres körzetben ellenőrzést rendelt Kardeván Endre az élelmiszer-biztonságért felelős államtitkár, országos főállatorvos.

A rendkívüli ellenőrzések október 18-án kezdődnek és két hétig tartanak. Az MGSZH ellenőrei a rendőrség és a VPOP munkatársaival közösen hajtják végre a feladatokat. Az élelmiszer-vállalkozók kiemelt felelőssége, hogy csak jó minőségű, ellenőrzött, biztonságos, élelmiszerek kerüljenek a fogyasztókhoz - derül ki az agrártárca pénteki közleményéből.

Ennek szigorú betartását az élelmiszerlánc-felügyelet szakemberei fokozottan ellenőrzik. A hatóságok a július 20-án bevezetett másodlagos élelmiszervizsgálat óta több mint húszezer ellenőrzést végeztek, ennek eredményeképpen 1138 tételt vontak ki a forgalomból, 71,7 tonna mennyiségben, 19 millió forint értékben.

A minisztérium csütörtökön pedig közölte, a hatóság egy szabolcsi cégnél 4855,5 kilogramm, Németországból származó hússzállítmányra bukkant, amely a megengedett érték tízszeresét tartalmazta penicillinből. A tárca emellett jelezte, hogy Penny Marketet és a Lidlt a szabályok megsértése miatt összesen 254 millió forintra bírságolta meg a hatóság, és további hat cég ellen még folyamatban vannak a vizsgálatok.