Stagnált a munkanélküliség, csökkent az infláció az euróövezetben

Vágólapra másolva!
Tíz százalékon stagnált a munkanélküliség júliusban és csökkent az éves infláció augusztusban az euróövezetben. A 10 százalékos munkanélküliségi ráta a gazdasági talpraállás lendületét veszélyeztetheti elemzők szerint.
Vágólapra másolva!

Stagnált a munkanélküliség az euróövezetben júliusban: a ráta továbbra is 10 százalék - tette közzé kedden az Európai Unió statisztikai hivatala. Az adat megegyezik az elemzők várakozásaival. A munkanélküliség már júniusban is stagnált az előző hónaphoz képest.

A 10 százalékos munkanélküliségi ráta, mely majdnem meghaladja a 12 éve mért legmagasabb értéket, az erős második negyedéves növekedés ellenére fennáll és a gazdasági talpraállás lendületét veszélyezteti áll a Quaestor Zrt. elemzésében.

A zóna legnagyobb gazdaságával rendelkező Németországban a munkanélküliségi szint sorozatban tizennegyedik hónapja csökkent, mely az elemzők szerint kulcstényezője a német gazdasági felépülésnek, melyet a fogyasztás, a kiskereskedelmi eladások és a fogyasztók hangulatindexének növekedése jelez. A harmadik legnagyobb gazdasággal rendelkező Olaszországban is csökkent a munkanélküliségi ráta, a júniusi 8,5 százalékról 8,4 százalékra csökkent a mutató. Belgiumban, Spanyolországban, Írországban és Szlovákiában ugyanakkor növekedett a munkanélküliek száma, mely ellensúlyozta a német, olasz, osztrák, portugál és szlovén munkanélküliek számának csökkenését - derül ki az elemzésből.

Augusztusban 1,6 százalékra csökkent a júliusi 1,7 százalékról az éves infláció - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. Az elemzők 1,5 százalékos inflációt jeleztek előre. Júniusban 1,4 százalék, májusban 1,6 százalék volt az éves infláció.