Soros György alapja 16 tonna aranyon ül

Vágólapra másolva!
Az idei év egyik legnagyobb aranyvásárlója volt a magyar származású amerikai befektetési guru, Soros György alapja, amely jelenleg 16 tonna aranyat tart a portfoliójában.
Vágólapra másolva!

Az idei évben eddig 278 tonna aranyat vettek a világ tőzsdéin a befektetők, ami 10,4 milliárd dollárnyi értéknek felel meg - derül ki a Bloomberg összeállításából, amely a tíz legnagyobb aranyalap forgalmát vette alapul.

A piaci befektetők kezében jelenleg 2078 tonna arany van, ami több mint duplája Svájc aranykészleteinek, az alpesi országnak ugyanis 1040 tonna aranya van.

Az idei év eddigi legnagyobb vásárlója a Soros Fund Management LLC volt, amely ugyan a második negyedévben eladott több mint 341 ezer aranyra szóló befektetési jegyet (ETP), de még így is 5,24 millió ilyen értékpapírral rendelkezik - ez nagyjából 16 tonna aranyat jelent.

A magyar származású amerikai milliárdos befektető, Soros György már a januári davosi világgazdasági találkozón beszélt az aranyról, a guru akkor azt mondta, hogy az arany tipikus spekulatív termék, egy ilyen piaci lufi kialakulásának elején pedig racionális bevásárolni.

Az aranyat jelenleg 1240 dolláron jegyzik unciánként, ami 13 százalékkal magasabb a januári értéknél, és alig marad el a júniusban feljegyzett, 1266,50 dolláros rekordszinttől. A Bloomberg összeállításában szereplő elemzők szerint az idei évben 1500 dolláros aranyárra is lehet számítani, ami a jelenlegi szinthez képest is több mint 20 százalékos drágulásnak felelne meg.