Erősödést várnak a pozitívban nyitó BUX-tól

Vágólapra másolva!
Erősödéssel nyitott a Budapesti Értéktőzsde hétfőn, s egész nap erre számítanak az elemzők.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 50,60 pontos emelkedéssel, 22.074,97 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest 0,23 százalékkal erősödött.

Hétfőn ismét lehet reménykedni a piaci emelkedésben, miután Amerika a rossz hírek ellenére nagyon jól zárt, bár a forinton semmi látszata a javuló hangulatnak - mondta Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője. Hozzátette: pénteken minden nagy papírunk emelkedett, kivéve az erre talán legnagyobb potenciállal rendelkező OTP-t, a bankpapír piacán rendkívül sok az eladó. Az elemző úgy véli, talán a nyári pangó kereskedésnek is lassan vége (várhatóan azért nem hétfőn, mivel az Európát meghatározó londoni piacok zárva tartanak), így komolyabban lehet venni az ezen a héten kialakuló irányt, mint a nyáron látottakat.

Kovács Roland, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint pozitív és optimista a hangulat a budapesti részvénypiac nyitását illetően. A tengerentúli és devizapiaci hírek az optimista hangulatot erősítik. Az üzletkötő emlékeztetett az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosának, Olli Rehn-nek a hétvégi nyilatkozatára, amely szerint a kormány nem lazíthat a költségvetési hiánycélon. Ez elég erős üzenet volt a magyar kormány számára, ennek lehet némi hatása a piacra, de ezt inkább akkor lehet majd látni, miután a kormány esetleg előáll új bejelentésekkel - tette hozzá.

Erősödéssel nyitottak a nyugat-európai tőzsdék

Emelkedéssel nyitottak hétfőn a vezető nyugat-európai tőzsdék.A frankfurti DAX-30 index 0,42 százalékos erősödéssel nyitott, a párizsi CAC-40 mutató pedig 0,32 százalékkal emelkedett a kereskedés indulásakor. Londonban zárva tart a tőzsde hétfőn. A nyugat-európai piacok már sorban a harmadik kereskedési napon erősödnek. Pénteken a térség egészének teljesítményét jelző FTSEurofirst-300-as mutató 0,64 százalékos plusszal 1026,78 ponton zárt.