Délután javított a forint, 210 alatt is járt a svájci frank

Vágólapra másolva!
Hétfőn délután erősödött a forint, ennek köszönhetően az euró 280, a napközben 211 forintos is megjáró svájci frank pedig 210 forint alá került. A dollár pedig több mint 2 forinttal lett olcsóbb.
Vágólapra másolva!

Hétfőn délután fél 5-kor 279,50 forinton jegyezték az eurót, vagyis a kora reggeli szintekhez képest némileg erősödött a hazai deviza, akkor ugyanis a 281 forint felett járt az euró jegyzése.

A svájci frank jegyzése korán reggel átlépte a 210-es szintet, dél körül 211 forint felett járt a kurzus, késő délutánra viszont 210 forint alá került. A dollárért hajnalban még több mint 220 forintot kértek, onnantól kezdve azonban szinte folyamatosan erősödött a forint dollárral szembeni árfolyama, és késő délután a 217,50 forintba került a dollár, miközben a nemzetközi piacon az euró is erősödött a dollárhoz képest.

Az RTT News nemzetközi pénzügyi hírportál szerint a frankot a kockázatkerülés miatt keresik a piacon. Nem segíti a befektetői hangulat javulását a japán gazdaság gyengélkedése, az ázsiai ország alig tudott növekedni a második negyedévben, pedig jóval magasabb ütemet várt a piac. A rossz hangulatban a stabilnak tartott pénzeket, így a frankot vagy a japán jent veszik inkább, ezt mutatja, hogy a két pénznem árfolyama emelkedett az euróval és a dollárral szemben.

A Raiffeisen Bank elemzése szerint az előző héten kialakult rossz nemzetközi befektetői hangulatban a forint "jól tartotta magát és nem szenvedett el jelentős veszetségeket". Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint a felülteljesítő forint egyik oka a kedvező német GDP-adat volt, amely az újraegyesítés óta nem látott negyedéves növekedést mutatott. Az elemző szerint a forint további irányát a keddi amerikai ingatlanpiaci adat határozhatja meg.