A Fidesznél is jobban érdekli a forintot a görög csomag

Vágólapra másolva!
A választások első fordulójának eredeményei a várakozásoknak megfelelőek lettek, a forint hétfőn mégis erősödéssel kezdett, ami leginkább a görög mentőcsomagnak köszönhető. A lengyel jegybankelnök halála miatti bizonytalanság az egyedüli lefele mutató tényező.
Vágólapra másolva!

Hétfő reggel a forint 8 óra körül a 266,85-as szinten állt az euróval szemben a volt vételi oldalon, hajszállal rosszabb a pénteki késői 266,81/eurónál. Kevéssel reggel 9 óra után 266,20-as szintre csökkent a kurzus, majd onnan visszapattant 266,50-re.

Magyar oldalról a forint árfolyamában jelentősebb változásra egyelőre nem lehet számítani, mert a választások első fordulója a várakozásnak megfelelően alakult - írta elemzők véleményét idézve hétfő reggel a Dow Jones hírügynökség. A hírügynökség szerint különösebb mozgás a térségben nem várható.

A térségi valutákat is támogathatja az euróövezeti pénzügyminiszterek vasárnapi megállapodása, amellyel 30 milliárd eurós "árcédulát" tűztek az esetleges görög segélyprogramra, amelyet elvileg már márciusban vállaltak. A régión belül egyelőre csak a forint tudott erősödni.

"A magyar és a görög hírek nem jelentenek egymással ellentétes irányt a forint piacán" - mondta több elemző az [origo]-nak. Az ING devizakereskedői szerint a hétvégi lengyel katasztrófa az egyetlen negatív tényező a piacon, Lech Kaczynsky lengyel elnökkel együtt ugyanis életét vesztette a lengyel jegybank elnöke is. "Varsóban pénteken a zlotyt gyengítve avatkozott be a jegybank, egyelőre nem tudni, hogy a banki vezetésváltás miatt marad-e ez a politika, így a zloty piacán bizonytalanság uralkodik" - fogalmaztak az ING-nél.

A Raiffeisen szakértői szerint a Fidesz győzelmét már beárazta a piac, de a görög mentőcsomag bejelentése meglepő volt, így arra pozitívan reagáltak a befektetők, és a forint is profitálni tudott ebből.

A forint pénteken 0,37 százalékkal, a cseh korona 0,04 százalékkal erősödött, a zloty 0,66 százalékkal gyengült az euróval szemben.