Vágólapra másolva!
A kormány a jövő héten jóváhagyhatja a külföldiek földvásárlási moratóriumának meghosszabításáról szóló javaslatot, ezután Magyarország a dokumentumot eljuttatja az unió illetékes bizottságainak, hogy megkezdődhessenek az előzetes szakmai egyeztetések.
Vágólapra másolva!

Jövő héten tárgyalhat a kormány a külföldiek földvásárlási moratóriumának meghosszabbításáról, miután az erről készített minisztériumi szakmai anyagot a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Érdekegyeztető Tanács (FÖVÉT) tagjainak döntő többsége támogatta a szerdai ülésen - közölte Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára.

Hozzátette: a kormány jóváhagyását követően Magyarország a dokumentumot eljuttatja az unió illetékes bizottságainak, hogy megkezdődhessenek róla az előzetes szakmai egyeztetések. Gráf József miniszter korábban azt mondta, hogy Magyarországon szakmai körökben teljes az egyetértés - pártállástól függetlenül -, hogy a 2011. április 30-án lejáró moratóriumot további három évvel meg kell hosszabbítani.

Az agrártárca irányítója a moratórium meghosszabbításának indokai között említette egyebek között a földtulajdon-viszonyok sajátos voltát, hogy a megművelt földterület mintegy 68-70 százaléka bérelt terület. A magyar tulajdonosi szerkezet elaprózott, az átlag földterület nagysága 2 hektár körüli. Emellett a magyar földárak jelentősen elmaradnak az iparilag fejlett uniós tagállamok földáraitól. Mindezt tetézi, hogy az unió új tagországainak gazdálkodói alacsony támogatottsági szintről indulva, kisebb tőkét halmozhattak fel, ezért versenyhátrányban vannak a régi tagországok agrárvállalkozóival szemben.

Gráf József azt mondta: bízik abban, hogy Magyarország eléri a moratórium meghosszabbítását. A kérelmet hivatalosan ez év augusztus végéig kell megtenni, az optimális pedig az lenne, ha az unió illetékesei jövő év januárjában hoznának döntést az ügyről.

A kormányzásra készülő Fidesz többször egyértelművé tette, hogy hazai kezekben tartaná a termőföldet, de az egyelőre nem világos, hogy pontosan milyen eszközökkel is tenné ezt. Annyi tudható, hogy a párt és a Magosz szerint fontos lenne a moratórium meghosszabbítása, mert a birtokrendezés még nem fejeződött be, és emiatt a nagy infrastrukturális fejlesztéseket nem lehet elindítani.

A Fidesz és szövetséges szervezete ezen felül azt is egyértelművé tette, hogy szerintük a földtörvényhez is hozzá kellene nyúlni, mégpedig úgy, hogy elővásárlási és elő-haszonbérleti jogot biztosítanának a helyi lakosoknak.