Már nem a Mol a legnagyobb INA-tulajdonos egy horvát lap szerint

Vágólapra másolva!
Horvátországi lapértesülés szerint a horvát kormány és az ottani nyugdíjalapok rengeteg INA-részvényt vásároltak fel a Mol elől, így a horvát állam már valószínűleg Mol nagyobb tulajdonos a végben, mint a magyar vállalat.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napok felvásárlásai nyomán a horvát kormány és a horvát nyugdíjalapok részesedése valószínűleg már meghaladta a Mol eddigi részvényhányadát, vagyis sikerült "megdönteni" a Mol eddigi többségi tulajdonrészét - közölte a SEEbiz.eu horvát üzleti portál pénteken.

A Molnak valójában csak relatív, 47,155 százalékos többsége van a horvát olajipari vállalatban. A Mol kedden tette közzé nyilvános vételi ajánlatát az INA részvényeire, melyekért 2800 kunát (1 kuna 37,25 forint), a december 2-i záróáránál 60 százalékkal magasabb összeget kínál. A kedden újraindult és minden korábbi forgalmi rekordot megdöntő kereskedés során csütörtök estig 2830 kunás árfolyamra ugrott fel és stabilizálódott az INA-papírok ára.

Kedd óta 527 millió kuna értékben 186 347 részvény cserélt gazdát. A horvát nyugdíjalapok egyesülete csütörtökön elismerte a piaci pletykákat, miszerint valóban tagjaik vásárolják az értékpapírokat, mert azt jó befektetésnek tartják. Ha minden újonnan elkelt értékpapír az ő birtokukba került, akkor a 44,836 százalékban tulajdonos horvát állam és a nyugdíjalapok együttesen 47,198 százalékos részesedést birtokolnak, szemben a Mol 47,155 százalékával.

A horvát kormány még december elején tudatta, olyan megoldáson töri a fejét, amellyel megakadályozhatná, hogy a Mol megvásárolja a közkézen lévő törzsrészvényeket, és ezzel abszolút többségi tulajdonossá váljon a horvát társaságban. Az INA-t ettől függetlenül már a Mol irányítja, a horvát kormánnyal kötött korábbi megállapodás alapján.