Európai hitel a PannErgy geotermikus fejlesztéséhez

Vágólapra másolva!
Az Európai Beruházási Bank (EIB) igazgatósága közel 110 millió euró hitelkeretet hagyott jóvá a PannErgy Nyrt. geotermikus projektjeinek finanszírozására.
Vágólapra másolva!

A hitelkeret nagysága a PannErgy 2007-ben kitűzött stratégiája megvalósításának teljes hiteligényét jelenti - olvasható a BÉT honlapján megjelent közleményben. Az EIB honlapján megjelent döntés szerint a projekt beruházási igénye mintegy 220 millió euró. Gyimóthy Dénes, a PannErgy megbízott vezér- és gazdasági igazgatója a közleményben hangsúlyozta, hogy Magyarországon megújuló energia projektek megvalósításához még nem vettek fel ekkora összegű hitelt az EIB-től.

Az EIB 2009 áprilisában tette közzé, hogy befogadta a PannErgy hitelkérelmét. A tőzsdén jegyzett PannErgy, akkor még Pannonplast Nyrt.-ként 2007 szeptemberében jelentette be, hogy geotermikus energia projekteket valósít meg Magyarországon 350 millió eurós beruházásban. Akkor arról volt szó, hogy 70 millió euró saját erőt biztosít a társaság, a beruházás 30 százalékát kereskedelmi bankok, a többit nemzetközi pénzintézetek finanszírozzák. A legelőrehaladottabb projekt a szentlőrinci geotermikus kút fúrása, amelynek vízhozama magasabb a vártnál, ezért a kút tesztelése a tervezettnél tovább tart - közölte a társaság 2010 november közepén.

A PannErgy részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak. A részvény árfolyama a hír közzétételét követően a 877 forintos nyitóárról 919 forintig emelkedett, majd délre visszacsorgott 895 forintra. Az elmúlt 52 hétben a részvény legmagasabb árfolyama 1147, legalacsonyabb 740 forint volt.