Hatmilliárd forintból tisztítják meg a berhidai ipartelepet

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nyerte a berhidai ipartelep kármentesítésére kiírt pályázatot, az egykori gyártelepet 6,4 milliárd forintos beruházás keretében tisztítják meg a szennyező anyagoktól.
Vágólapra másolva!

A Környezet és Energia Operatív Program keretén belül, az Európai Unió 100 százalékos támogatásával tisztítják meg a berhidai ipartelepet a szennyező anyagoktól. Az egykori Peremartoni Ipari Vállalat területének mentesítésére kiírt pályázat projektgazdája, az MNV Zrt. az előkészítésére 178 millió forintos támogatást kapott.

A Veszprém megyei Berhida peremartoni városrészében található iparterületen 1922 és 1992 között ipari robbanóanyagot gyártottak, később a tevékenységi kör folyékony műtrágya-gyártással és kénsav előállításával bővült. Az állami vállalat 2002-ben jogutód nélkül megszűnt.

A gyártelep erősen szennyezett fémekkel - diklór-benzol, szulfát, arzén, nikkel, kadmium -, amelyek 20-60 év alatt elérhetik az ivóvízkutakat is. A lehulló csapadékvíz a szennyezett talajból szivárgó veszélyes anyagokat a talajvízbe juttatja és szennyezheti a Kálóz-patak vizét egy hatástanulmány szerint.

A beruházás keretében 46 ezer köbméter szennyezett földet távolítanak majd el a területről 10 cm mélyen, és 78 ezer köbméter felszín alatti vízet tisztítanak meg. Az egykori ipartelep teljes kármentesítése 2015. márciusra fejeződhet be.