Hatalmas uniós hitelt kap fejlesztésekre Szlovákia

Vágólapra másolva!
Uniós projektek társfinanszírozására 1,3 milliárd eurós hitelt kap az Európai Beruházási Banktól Szlovákia.
Vágólapra másolva!

Szlovákia minden korábbinál nagyobb, 1,3 milliárd eurós hitelt kap az Európai Beruházási Banktól (EIB) - közölte pénteken az uniós fejlesztési bank.

A hitel uniós projektek társfinanszírozását szolgálja. Feltételei kedvezők, a kamat 2,9 százalék, míg a piacról 3,8 százalékos kamattal lehetne bevonni forrást - mondta Ivan Miklos pénzügyminiszter a Reuters hírügynökségnek.

Az euróövezeti tagország főként infrastrukturális, környezetvédelmi, munkaügyi és egészségügyi beruházásokra fordítja a nyolc részletben folyósított hitelt. Az első, 350 millió eurós részletet még az idén megkapja Pozsony. A finanszírozott projekteket 2015-ig fejezik be.

Szlovákia és az EIB 1993 óta működik együtt, a pénzintézet mostanáig több mint 2,7 milliárd euró hitelt nyújtott az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országnak.

A luxembourgi székhelyű EIB (European Investment Bank) 1958-ban alakult, feladata, hogy kölcsönöket nyújtson az uniós gazdaságpolitikai célokkal összhangban álló beruházások finanszírozására az unión belül és kívül egyaránt.