Stiglitz: Káoszba viszi a világot a Fed és az Európai Központi Bank

Vágólapra másolva!
Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász professzor szerint monetáris politikájával a káoszba taszítja a világot az amerikai jegybank (Fed) és az Európai Központi Bank (EKB), semmint segítené a globális gazdasági fellendülést.
Vágólapra másolva!

Azok a hatalmas pénzek, amelyeket a Fed és az EKB kiáramoltat, instabilitást okoznak a globális devizapiacokon - mondta Joseph Stiglitz a Columbia Egyetemen tartott keddi konferencia szünetében újságíróknak.

"Ironikus, hogy a Fed ezt a likviditást annak reményében teremti meg, hogy újjáéleszti az amerikai gazdaságot" - mondta a Nobel-díjas közgazdász professzor. Joseph Stiglitz szerint azonban "ezzel nem csinál semmi jót az amerikai gazdaságnak, csak káoszt okoz a világ többi térségében".

A Fed már augusztusban bejelentette, hogy lejáró jelzálogfedezetű eszközeiből a jövőben hosszú lejáratú állampapírokat vásárol, az alapkamata - napikamatcélja - pedig 0,0-0,25 százalék 2008. december 16-a óta.

Azóta, hogy a Fed 2008 decemberében nulla közeli szintre csökkentette az irányadó banki kamatot, a gazdaság élénkítés, a tőke árának további csökkentése érdekében értékpapír-vásárlási programot indított. Ennek keretein belül azóta több, mint 1,7 billió (ezer-milliárd) dollár értékben vett a Fed hosszú lejáratú állampapírt. Az intézkedésnek köszönhetően gyengült a dollár a rivális nagy valutákkal szemben, amiért a befektetők a magasabb hozamot ígérő japán és brazil valutákba fektették pénzüket.

A recesszió 2009. júniusában ért véget az Egyesült Államokban, de a kilábalás a válságból továbbra is lassúnak bizonyul. Az idei év második negyedévében csupán 1,6 százalékkal bővült éves összehasonlításban a világ legnagyobb gazdasága. Az újabb és újabb kedvezőtlen gazdasági adatok tovább csökkenthetik a kilátásokat az idei év második negyedévére is. A munkanélküliség változatlanul a nyugtalanító 9,6 százalékos szinten áll.

Korábban a Fed elnöke, Ben Bernanke úgy nyilatkozott, hogy a jegybank készen áll további gazdaságélénkítő intézkedések elfogadására, de azokat csak akkor hajtják végre, ha a kilátások jelentősen romlanának. Amerikai piaci elemzők úgy látják, hogy 2011 vége előtt nem várható a jegybanki kamat szintjének növekedése. A mostani bejelentések miatt ez az időpont még későbbre csúszhat. Míg eddig a kereskedők 61 százaléka gondolta úgy, hogy 2011 novemberében kamatot emel a Fed, addig most csupán 54 százaléka számít erre.