Az OTP-papír bukta a legnagyobbat kedden

Vágólapra másolva!
Rossz napot zárt a pesti tőzsde kedden. A vezető részvények a Richter kivételével gyengültek, az OTP majdnem 2 százalékot veszített értékéből.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 156,53 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 23 261,50 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 12,5 milliárd forint volt.

A Mol 45 forinttal, 0,22 százalékkal 20 700 forintra csökkent, 2,2 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 115 forinttal, 1,94 százalékkal 5805 forintra esett, forgalmuk 7,6 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,51 százalékkal 584 forintra gyengült, forgalma 492,1 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 300 forinttal, 0,65 százalékkal 46 800 forintra erősödött, a részvények forgalma 1,8 milliárd forintot ért el.

Gerőcs Tamás, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint már reggel valamelyest negatív hangulatban indult a kereskedés, ugyanakkor a délelőtt közölt brit GDP-adat miatt még felfelé indultak az indexek. Délután aztán az Egyesült Államokban közölték az S&P/Case-Shiller lakásárindexet, mely szerint csökkentek az amerikai családiház-árak augusztusban, lezárva ezzel a négy hónapja tartó emelkedést. Az adat publikálása után már határozottan negatív irányba mozdultak el a tőzsdemutatók.

A közép-kelet-európai régiós indexekhez képest a BUX kissé alulteljesítő volt, a legtöbbet a nemzetközi mozgásokra leginkább érzékeny OTP veszített árfolyamából. A befektetők feltehetően kivárnak a pénteki amerikai GDP-adat, majd a jövő heti az amerikai félidős kongresszusi választások előtt - tette hozzá Gerőcs Tamás.

Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank Zrt. üzletkötője elmondta: a hét második napján meglehetősen alacsony volt a forgalom a BÉT-en. Meglepőnek nevezte, hogy a piacok meglehetősen "szolidan" reagáltak a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló, a fideszes Selmeczi Gabriella által jegyzett törvényjavaslat parlamenti elfogadására.