Szigorított banki követelmények jönnek 2013-tól

Vágólapra másolva!
Hamarosan meg kell háromszorozniuk tartalékrátájuk arányát a bankoknak; Kína befektetési politikájának lazítására készül; Nagy-Britanniában még az idén viszatérhet a recesszió; elutasította a törlesztéshalasztást a görög kormányfő; tőzsdére mehet a Betfair online fogadóiroda. Gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Vasárnapi döntésével az eddiginél bő háromszor szigorúbb feltételeket írt elő a bankok számára a 27 ország központi bankjainak képviselőiből álló Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság - írja a Financial Times. A 2013-tól bevezetendő, Bázel III nevű szabályozás értelmében a tőketartalékok minimális aránya az eddigi 2-ről 4,5 százalékra emelkedik, és lesz egy további, 2,5 százalékos pufferzóna is: az ide kerülő bankokra osztalék- és bónuszfizetési korlátozások vonatkoznak majd.

Kína arra készül, hogy lazítson a külföldi befektetéseket korlátozó politikáján - jelentette a Reuters. A hírügynökség szerint a kínai kereskedelmi minisztérium befektetési osztályának vezetője, Liu Ja-csün azt mondta egy hétfői konferencián, hogy az eddiginél több szektorban fogják engedélyezni vagy egyenesen támogatni a külföldi befektetéseket.

Nagy-Britanniába még ebben az évben visszatérhet a recesszió - írja a Guardian, a BDO könyvelőcég előrejelzésére hivatkozva. A BDO felmérése szerint a brit vállalatok a gazdasági visszaesés megszűnése óta nem ítélték meg olyan borúlátóan a kilátásaikat, mint most, düntően a kormány költségvetési megszorító tervei miatt.

A görög államadósság újrastrukturálása "katasztrofális" követmezményekkel járna - idézi a BBC internetes oldala az ország miniszterelnökét, Jeórjiosz Papandreut. A politikus szerint a fizetések elhalasztása (ez egyet jelent az államcsőddel) bedöntené a görög bankrendszert, ami a görög családok ingatlanvagyonának elértéktelenedéséhez vezetne. Az adósságválságban vergődő Görögországnak az idén 8,1 százalékra kell leszorítani a tavaly 13,6 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányát.

Másfél milliárd font értékű tőzsdei bevezetés előtt áll a Betfair online szerencsejátékcég - értesült a Scotsman. Ha megvalósul, az üzlet az év egyik legnagyobb jelentőségű tőzsdére lépési akciója lesz.