Extraadóval fenyegeti az atomerőműveket Merkel

Vágólapra másolva!
A német kancellár a fűtőelemek után fizetendő adón felül további adó kivetésével fenyegette meg az atomerőművek üzemeltetőit.
Vágólapra másolva!

A lingeni nukleáris erőművet fölkereső Angela Merkel szerint a reaktorblokkok üzemidejének meghosszabbítása fejében további anyagi "hozzájárulást" vár el a kormány a négy konszerntől (EON, RWE, EnBW, Vattenfall). Ezt a pénzt a megújuló energiaforrások bővítésére és hatékonyabb kiaknázására kívánja fordítani a berlini koalíció. Az így befolyó összeg, amelynek nagyságáról a kormányfő nem nyilatkozott, annak a tervnek a kereteibe illeszkedik, amelynek részeként Berlin áldását adná az országban működő atomerőművek üzemidejének meghosszabbítására. Utóbbit Merkel "szükségesnek és kiszámíthatónak" nevezte, ám konkrét időtartamot nem nevezett meg.

A kancellár kíséretében lévő Jürgen Grossmann, az RWE elnöke nem kommentálta Merkel szavait. Mindössze annyit mondott: a következő hetekben "igen intenzív" tárgyalások várhatók az üzemeltető cégek és a kormány között, ha majd a kancellár javaslata "részletekbe menően" a rendelkezésükre áll. A konszernek már eddig is kifogásolták, hogy - a júniusban meghirdetett takarékossági csomaghoz elvárt hozzájárulásként - a kormány évi 2,3 milliárd euróval sarcolja meg őket fűtőelem-adó formájában. Állításuk szerint a fenti összeg elvinné a továbbüzemeltetett atomerőművekből származó nyereségüknek több mint a felét.