Amerikai makroadatok miatt szárnyalt a BUX

Vágólapra másolva!
Az amerikai makroadatok miatt bekövetkezett hangulatjavulásnak köszönhetően emelkedett a részvényindex majdnem 600 pontot kedden.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 592,42 pontos, 2,70 százalékos emelkedéssel, 22 561,54 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 21,5 milliárd forint volt kedden, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest.

A Mol 480 forinttal, 2,34 százalékkal 21 000 forintra erősödött, 1,7 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 169 forinttal, 3,66 százalékkal 4790 forintra emelkedett 14,8 milliárd forintos forgalomban. A Magyar Telekom árfolyama 16 forinttal, 2,38 százalékkal 688 forintra emelkedett, forgalma 835,2 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 1300 forinttal, 2,85 százalékkal 46 900 forintra nőtt, a részvények forgalma 3,1 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 157,0 millió forintos forgalomban 105 forinttal, 0,51 százalékkal 20 300 forintra csökkent.

Látványos fordulatot könyvelhetett el a magyar részvénypiac kedden a reggeli negatív hangulathoz képest - mondta Szegner Balázs, az Equilor Befektetés Zrt. üzletkötője. A BÉT-tel egy időben nyitva tartó, nyugat-, illetve közép-európai piacon számottevő esést mutató nyitást követően szép fordulat következett be a napon belül, amely erőteljes erősödést hozott a magyar piacon is a nap végére. Az árak késő délután indultak el felfelé, elsősorban annak köszönhetően, hogy az inkább megnyugtatónak értékelhető amerikai makro adatok hatására a piacok enyhén pozitív fordulatot vettek. A BUX index napon belül majdnem ezer pontot emelkedett a nap végére - az OTP napi csúcson zárt -, átlagos tőzsdenapi forgalom mellett.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. üzletkötője szerint mindössze hangulatváltozás volt kedden a piacon, reggel elég "csúnyán" kezdődött a kereskedés, főleg az OTP-t tekintve. A szintén gyenge amerikai nyitást követően elindult az emelkedés. Elsősorban a külföldi hangulatjavulás hatott a magyar piacra, ez még nem hoz megváltást, az irányok még nem dőltek el - figyelmeztetett az üzletkötő, hozzátéve: kint nincs azért olyan pozitív hangulat, mint amilyet a vezető részvények budapesti záró ára sugall.