Recesszióba fordul Romániára az idén

Vágólapra másolva!
A román bruttó össztermék (GDP) várhatóan 1,7-1,9 százalékkal csökken az idén - jelentette ki pénteken Sebastian Vladescu román pénzügyminiszter. Korábban stagnálást vártak, a hiány lefaragása miatti adóemelés azonban rövid távon rontja a gazdaság teljesítményét.
Vágólapra másolva!

Korábban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Bukarest arra számított, hogy 2010-ben a román gazdaság stagnálni fog, vagy legrosszabb esetben a GDP 0,5 százalékkal csökken a tavalyi értékhez képest. A román kormány azonban öt százalékponttal emelte júliustól az áfát, és egyéb adók bevezetésére is rákényszerült az államháztartási hiánycél teljesítése érdekében, ezért most felül kell vizsgálni a gazdaság idei várható teljesítményét.

A tárcavezető - akit az Agerpres hírügynökség idézett - elmondta, hogy az idei államháztartási hiánycél nem változik, így az idén a költségvetés hiányának nem szabad meghaladnia a korábban az IMF-el közösen megállapított GDP-arányos 6,8 százalékot.

Vladescu leszögezte, hogy a román kormány nem tervez újabb módosításokat az adórendszerben, és a 24 százalékos áfa, valamint a 16 százalékos személyi jövedelemadó és társasági nyereségadó a jövő évben is változatlan marad.

Szerdáig tartózkodik Bukarestben az IMF küldöttsége, amely a tavaly márciusban a washingtoni pénzintézet szervezésében megkötött 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelegyezmény soron következő felülvizsgálatát végzi. Ennek az a tétje, hogy Románia megkaphatja-e a hitel több mint 900 millió euró értékű, hatodik részletét. Vladescu szerint jól haladnak a tárgyalások.