Vágólapra másolva!
Több nyugat-európai lap kemény fellépésre sarkallja az IMF-et Magyarországgal szemben a kudarcba fulladt hétvégi tárgyalásokat kommentálva. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a nemzetközi szervezeteknek nem szabad tolerálniuk, hogy Magyarország le akar térni a takarékossági pályáról, a Die Welt pedig azt írja, hasznos, hogy a magyar gazdaság szanálásába bevonták az IMF-et is, amely hatékonyan képes nyomást gyakorolni. A Financial Times arról írt, hogy Orbán Viktor kormányfő öngólt lőtt a kudarcba fulladt tárgyalásokkal.
Vágólapra másolva!

Öngólt lőtt Orbán Viktor azzal, hogy hagyta az IMF és az EU küldöttségét megegyezés nélkül hazautazni - kommentálta blogján a Financial Times a Magyarország és az IMF közötti, kudarcba fulladt hétvégi tárgyalásokat. Orbánnak nem is kellett sokáig várnia az eredményre, hétfő reggel már jelentős gyengüléssel indított a forint a pénzpiacokon - írja a lap.

A Financial Times szerint arra a kérdésre, hogy mire játszik ezzel a hozzáállással a magyar kormány, részben az a válasz, hogy a két hónapja hivatalba lépett magyar miniszterek "siralmasan felkészületlenek", és nem képesek megadni az IMF számára szükséges válaszokat a magyar gazdaságról.

A válasz másik része politikai jellegű: a kormány nem akarja népszerűtlen intézkedésekkel elrontani választói hangulatát az őszi önkormányzati választások előtt - írja a lap, amely szerint a hétvégi kudarccal elkezdődött az egy hónappal ezelőtti gazdasági felfordulás második fordulója (akkor magyar politikusok nyilatkozatai okoztak pánikot és a forint értékének gyors zuhanását, erről bővebben itt olvashat).

Az Economist blogján közzétett kommentárjában arról ír, hogy a magyarországi fejlemények éreztetik majd hatásukat a feltörekvő piacokon is Malajziától Argentínáig. A tekintélyes brit gazdasági magazin szerint Magyarország esetében jelenleg csak a bizonytalanság a biztos, amire a legkevésbé van szüksége az országnak.

"Nagy lélegzetvétel"

Az államadósságok és a versenygyengeségek nem egyik napról a másikra keletkeznek, hanem egy évekig, sőt akár évtizedekig tartó hibás gazdaságpolitika következményei. Ezért egy súlyos gazdasági helyzetben lévő ország szanálása nem történhet meg "egyetlen éjszaka alatt", hanem az a lakosság, a politika és a hitelezők részéről "nagy lélegzetvételt" kíván - kommentálta a kudarcba fulladt tárgyalásokat a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A lap szerint Magyarország példája tipikus esete annak, hogy a hatalomátvétel után növekszik az új kormány késztetése arra, hogy elhatárolja magát az előd takarékossági irányvonalától. Fontos, hogy a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió ezt a politikát ne tolerálja - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung, amely szerint a "kemény magatartás" a dél-európai gazdaságok szanálása érdekében is fontos.

Görögország, de más déli országok is lépéseket tettek pénzügyi helyzetük javítására. Ezt a politikát nem szabad idő előtt megszakítani, és még az is előfordulhat, hogy egyik vagy másik országban tovább kell szigorítani is - írja a lap, amely szerint vigasztaló, hogy a legújabb gazdaságtörténelem nem csupán kudarcokat ismer, hanem sikeres szanálásokat is - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Hatékony nyomás

A Die Welt kommentárjának címében azt emelte ki, hogy az IMF nyomást gyakorol Magyarországra, és támogatja Athént. A lap emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap felfüggesztette a Magyarországgal való hiteltárgyalásokat, mert elégedetlen a budapesti kormány takarékossági intézkedéseivel. Ezzel szemben Görögország esetében az IMF munkatársai dicsérték az eddig elérteket. A valutaalap ezzel nem csupán Budapestet helyezte "óriási nyomás" alá, illetve Athénnak nyújtott támaszt, hanem azt is demonstrálta, hogy az Európai Unió helyesen cselekedett akkor, amikor a Nemzetközi Valutaalapot bevonta az euróállamok támogatását célzó mentőakciókba.

Az IMF ugyanis a lap szerint képes arra, amire az európai partnerek egymás között aligha: nyomást gyakorolni és kemény maradni, akkor is, amikor a milliárdos hitelekről folytatott tárgyalások már befejeződtek, és a közös megállapodással létrejött takarékossági programok megvalósításáról van szó. A lap szerint az új magyar vezetés nyilvánvalóan nem kívánja vállalni elődjének ígéreteit, ezért a Nemzetközi Valutaalap visszatartja a következő hitelrészletet, amivel további takarékossági engedményekre sarkallja a budapesti kormányt. A valutaalap ennek során számít arra, hogy a magyar forint a nemzetközi pénzpiacokon értékéből erőteljesen veszíthet - írja a Die Welt.

Ilyen jellegű hatékony nyomást a lap szerint az Európai Bizottság és az euróövezet államai sem tudnának kialakítani. Az európai klubban ugyanis a nemzeti érzékenységek és a különböző politikai szövetségek legalább olyan erős szerepet játszanak, mint a gazdasági tények - írja a lap, amely szerint amikor a mentőcsomagról folytak a tárgyalások, politikusok és gazdasági szakértők többször is utaltak arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap rendelkezik a szükséges szakértelemmel a válságos méretű eladósodással küszködő országok szanálásához.