Svájci szövetségeseket kapnak a drága frankot nyögő magyarok

Vágólapra másolva!
A svájci frank szárnyalása a magyar devizahiteleseken kívül már sok svájci exportcéget is aggaszt. Az [origo]-nak nyilatkozó svájci magyarok szerint bőven vannak hátulütői a frank erősödésének, a határon lakó svájciak egy része már a szomszédos országokba jár vásárolni. Az egyik befolyásos helyi szakszervezet jegybanki beavatkozást sürget, és kiürülhetnek a genfi szállodák is.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi napokban ugyan megtört a svájci frank lendülete, de a világ egyik legbiztonságosabbnak tartott pénze így is soha nem látott szinten áll az euróval, a dollárral és így a forinttal szemben is. Szerdán délben egy frank több mint 213 forintba került, míg június közepén 200 forint alatt is járt az árfolyam.

A frankerősödés a magyar devizaadósok nagy részét kitevő frankhiteleseket nagyon érzékenyen érintette a törlesztőrészletek megugrása miatt, a magyar hatóságok pedig szinte tehetetlenül szemlélték az árfolyam elszállását, mivel azt a globális befektetői hangulat romlásán kívül elsősorban a svájci jegybank megváltozott politikája okozta, ezekre pedig nem lehet hatni Magyarországról. A frankárfolyam emelkedése azonban Svájcban is egyre többeket mozgosít a jegybanki politika ellen, a frankban eladósodott magyar háztartásoknak pedig így egyre több svájci szövetségese akad.

A munkavállalók beavatkozást követelnek

A svájci frank egyértelműen túlértékelt - ezzel a címmel adott ki közleményt még július elején az egyik nagy svájci munkavállalói szervezet, a Svájci Szakszervezeti Unió (USS), amely akkor még az 1,40-es euró/frank árfolyammal riogató banki előrejelzések valóra válásától féltett 20 ezer munkahelyet. A svájci deviza azóta további több mint 5 százalékot erősödött, az USS pedig már arra is felszólította a svájci jegybankot, hogy azonnal avatkozzon be a devizapiacon, és állítsa meg a frank szárnyalását.

A szakszervezet szerint a frank erősödése nagyon súlyosan érinti a svájci gazdaságot, a svájci termékek és szolgáltatások ugyanis emiatt megdrágulnak a külföldi versenytársaikkal szemben, ez pedig idővel a munkahelyek számának csökkenését okozza. Az erősödő frank az egyik oka annak is, hogy a svájci KOF gazdaságkutató cég visszavett növekedési előrejelzéséből, és most már csak 1,6 százalékos GDP-dinamikát vár 2011-re, miközben tavasszal még bőven 2 százalék fölötti növekedéssel számolt. A kutatók szerint a svájciak költési kedvével nem lesz baj, a külföldieknek eladó cégek azonban rosszul jöhetnek ki a frankerősödéséből.

A nyári időszakban az európai uniós vendégek számának 5 százalékos visszaesésével számol például a svájci szállodaiparban a Le Temps című svájci lapnak nyilatkozó Christian Hunziker, a BAK kutatóintézet elemzője, aki szerint ebben nagy szerepe van a frank erősödésének - ezáltal ugyanis anélkül lett drágább egy genfi vagy zürichi szállodai szoba, hogy a hotelek árat emeltek volna. A Reuters szerint az Olaszországból érkező turisták már májusban is 10 százalékkal kevesebben voltak, mint egy évvel korábban, pedig akkor még jóval gyengébb volt a frank.

"Az ócska termékeknek kedvez"

Nem csak az állásokat féltő munkavállalói érdekvédők és az exportcégek, de a felértékelésből elvileg profitáló svájci átlagpolgárok közül sem örül mindenki felhőtlenül a frank utóbbi hetekben mutatott menetelésének - legalábbis ez derül ki az [origo]-nak nyilatkozó, Svájcban élő magyarok szavaiból. "Bár vannak előnyei a frank erősödésének, alapvetően kellemetlenül érinti a svájciakat az erős árfolyam" - mondta Szűcs Andrea, a Berni Magyar Egyesület elnöke, aki saját tapasztalataira hivatkozva azt mondta, hogy az olcsóvá váló import első sorban az "ócska" termékeknek kedvez, míg a drágább, de minőségi termékeket előállító vállalkozások tönkremennek a frankerősödés miatt. Szűcs szerint a frank Svájcban is központi téma, az árfolyam alakulása "határozottan sűrűn szerepel a hírekben", és a Svájcban élők között is vezető témává vált.

Hasonlóan látja egy Svájcban dolgozó orvos, Ágoston Mercz Katalin is, aki szerint az nem kétséges, hogy "az országnak és az exportáló vállalatoknak alapvetően nem jó a frankerősödés", de azért szerinte vannak nyertesek is. Sokan kihasználják, hogy a nem uniós tagállam Svájc is csatlakozott az európai közösség szabadkereskedelmi rendszeréhez, és "átmennek vásárolni a környező országokba, vagyis a határ közelében élő köznép jól jár" - mondta a svájci magyar orvos.

A svájci magyarok ismerik a magyarországi devizahitelesek problémáit. "Szegények rosszul járnak, reméljük megfordul az árfolyam" - mondta Ágoston Mercz Katalin. Szűcs Andrea megjegyezte, "felháborítónak" tartja, hogy Magyarországon milyen magasak a banki kamatok, pedig Svájcban csak 1,8-3,5 százalék körül vannak (a magyarországi bankok a svájci kamathoz hozzászámolják az ország kockázatosságát is, ami növeli a magyar kamatszintet).

Svájc és a drága Big Mac

Különösen hátrányos az USS szerint, hogy a gazdasági válságidőszak végén és a felívelés kezdetén értékelődött fel a frank, most ugyanis beindulnak a megrendelések, de a svájci cégek nem tudnak jó árakat adni a vevőknek, így piaci pozícióik elvesztését kockáztatják. "A frank erősödése már középtávon is komoly károkat okozhat" - áll a szakszervezeti közleményben, amely szerint szerint az 1,45-ös euróárfolyam már elfogadható lenne, ami a mostani árfolyamhoz képest 10 százalékos leértékelődést jelentene.

A frank az árakat nézve túlértékelt, a svájci árak ugyanis nagyon magasak a környező államokhoz képest is, vagyis a mostani árfolyamon sokkal több mindent lehet kapni például a szomszédos Franciaországban, mint Svájcban. Ez egyszerűen azért van így, mert egy-egy nemzetközi vállalat ugyanazért a termékért vagy szolgáltatásért 10, 20, de akár 50 százalékkal is magasabb árat kér el svájci üzletében, mint egy európaiban - derül ki a World Radio Switzerland egyik riportjából, amely szerint gyakran még a svájciak se hisznek a fülüknek, ha meghallják egy-egy termék árát. Egy Big Mac menü például 12,5 frankba, vagyis 212 forintos frankkal számolva 2650 forintba kerül Svájcban, míg Magyarországon ugyanezért kevesebb mint ennek felét kell fizetni.

Így drágult a svájci frank

A svájci frank erősödését főleg két tényező támogatta az elmúlt hónapokban. Az egyik az euró gyengülése volt, aminek következtében 2009. decemberében az 1,5-es szintről elkezdett esni az árfolyam. A másik a Svájci Nemzeti Bank június közepi döntése, amely szerint nem gyengíti tovább a frank árfolyamát azzal, hogy eurót vásárol, mivel elég erősnek érezte már a gazdaságot ahhoz, hogy elviselje a felértékelődést, és amúgy sem nagyon volt sikeres a piaci intervenció.

A jegybanki politika elsődlegesen a deflációt, azaz az árszínvonal csökkenését kívánta elhárítani, mivel az nagyban rontja a növekedési kilátásokat. A legfrissebb adatok alapján úgy tűnik, hogy a svájci jegybank mégsem lélegezhet fel: egy keddi jelentés szerint az inflációs ráta fele akkora lett, mint várták, azaz a deflációs veszély még nem hárult el.

A frank forinttal szembeni árfolyamára ez a tavaly év eleji forintzuhanás óta nem látott hatással volt. A hónapokig 180-190 forintos frank néhány hét alatt 218 forint fölé ugrott, megdöntve az eddigi összes rekordot, még a 2009. márciusi 215 forintos árfolyamszintet is. A megdráguló frank a devizahitelesek számára azt okozta, hogy hiába törlesztett már több éve, mégis forintban számolva több volt az adóssága, mint hitelfelvételkor. A törlesztőrészleteket ez számításaink szerint legalább negyedével emelte meg.