Csúcsközelben pörgeti a villanyórákat a hőség

Vágólapra másolva!
Szerdán kora délután csak 160 megawattal maradt el Magyarország áramfogyasztása a 2007-ben mért csúcstól. A fogyasztás harmadát importból biztosítják.
Vágólapra másolva!

A rendszerirányító Mavir adatai szerint szerdán kora délutánig a legmagasabb terhelés 6159 megawatt volt, ez bár megközelíti, de még elmarad a 2007 nyarán mért 6320 megawattos történelmi csúcstól. A belföldi termelés szerdán 14 órakor 4021 megawattot tett ki, a többi import volt. Hétfőn a Mavir azt közölte, hogy mintegy 2000 megawatt tartalék áll rendelkezésre a jelentős importot is figyelembe véve.

Az eddigi nyári rekord, a 2007-ben mért 6320 megawatt idején helyenként 40 fokot meghaladó volt a hőség az országban, a szerdai előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 fok között várható. A Mavir közlése szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján, a kánikulai napokon 26 fokos napi átlaghőmérséklet fölött minden további 1 fok emelkedés 60-100 megawatt terhelésnövekedést jelent a villamos energia rendszerben.

Egy hétig nincs enyhülés

Az előrejelzés szeint - amelyről itt olvashat részletesen - a hőhullám még egy hétig tart, sőt tovább fokozódik a hőség. Országszerte 30 fok fölött tetőzik a hőmérséklet, helyenként a 35 fokot is meghaladhatja. Egyúttal éjszaka is egyre kevésbé hűl le a levegő. Továbbra is sok napsütésre számíthatunk, csak helyenként alakulnak ki átmeneti felfrissülést hozó záporok, zivatarok.