Téves tájékoztatás miatt 1 millióra büntették a Raiffeisent

Vágólapra másolva!
A pénzügyi felügyelet 1 millió forintot bírságot szabott ki a Raiffeisen Bankra, mert a pénzintézet az egyik ügyfelének nem a kiküldött levélben mondott szerződésmódosítási díjat számolta fel.
Vágólapra másolva!

Egymillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Raiffeisen Bankra egy ügyfél téves tájékoztatása miatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), egyben kötelezte arra, hogy tartsa be a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmára vonatkozó jogszabályokat.

A határozat indoklása szerint egy ügyfél azt kifogásolta, hogy hitelének előtörlesztése során a bank nem a levelében ismertetett mértékű kedvezményes szerződésmódosítási díjat számolta fel. Sérelmezte azt is, hogy bár tévedését elismerte, a különbözetet nem írta jóvá számláján. A bank fogyasztóvédelmi eljárás során tett nyilatkozata szerint tévesen tájékoztatta az ügyfelet a kedvezményes előtörlesztési lehetőségről, mivel az ügyfél nem devizaalapú jelzáloghitellel, hanem államilag kamattámogatott hitellel rendelkezik.

A PSZÁF megállapította, hogy a bank az adott ügyben nem az elvárható szakmai gondossággal járt el a tájékoztatás során. Az, hogy téves tájékoztatást nyújtott az előtörlesztés során felmerülő költségek összegéről, alkalmas volt arra, hogy befolyásolja az ügyfél döntését. Megfelelő tájékoztatás esetén az ügyfél nem teljesített volna törlesztett volna előre.

A bírság összegének megállapítása során a PSZÁF enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a hitelintézet a fogyasztóvédelmi eljárás során tévedését elismerte, valamint a teljes és a kedvezményes előtörlesztési díj közötti különbséget (42 139 forint) jóváírta az ügyfél számláján.