Szijjártó: Nem sérti a jegybanki függetlenséget a fizetések csökkentése

Vágólapra másolva!
A kormány szerint helyes döntés az állami szférában a fozetések csökkentésem és a lépés nem sérti a jegybanki függetlenséget - ismertette a kormány álláspontját Szijjártó Péter, a kormányfő szóviője, aki ezzel az Európa Központi Bank kritikájára reagált.
Vágólapra másolva!

A kormány szerdai ülésén megállapította, hogy a költségvetési szférában dolgozó vezetők esetében a havi 2 millió forintos fizetési korlát bevezetése helyes döntés - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerda délután újságírókkal. A szóvivő szerint az intézkedés nem sérti a jegybanki függetlenséget.

Szijjártó Péter az Európai Központi Bank (EKB) a jegybanki dolgozók bérének módosításáról szóló állásfoglalásával kapcsolatban ismertette a kormány megállapításait.

Az intézkedések nem sértik a jegybanki függetlenséget

A kabinet szerint mind az Magyar Nemzeti Bankkal (MNB), mind az Európai Központi Bankkal való egyeztetések az előírásoknak és jogszabályoknak megfelelően megtörténtek. Mivel a gazdasági nehézségek elhárításához szükséges jövedelemkorlátozási intézkedések a költségvetési szféra egészére vonatkoznak, és nem tartalmaznak a jegybankra vonatkozó speciális szabályokat, ezek az intézkedések nem sértik, tiszteletben tartják a jegybanki függetlenség elvét - idézte Szijjártó Péter a kormány megállapításait.

Szijjártó elmondta továbbá, hogy a jövedelemkorlátozási intézkedések a jegybank mellett a Legfelsőbb Bíróság, az Alkotmánybíróság, az Állami Számvevőszék, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és több más hatóság, szervezet függetlenségét sem sértik, így ezek összhangban vannak az Európai Unión belül hatályos garanciális jogszabályokkal. Közölte: a nemzetgazdasági miniszter ezekről levélben tájékoztatja az EKB-t.

Összeegyeztethetlen a kormány terveivel a jegybankelnöki fizetés

A kormány a nemzeti együttműködés politikai és kormányzati rendszerének felépítése után hozzálátott a nemzeti együttműködés gazdasági rendszerének felépítéséhez, amelyet két alappillérre - a valós közteherviselésre és a kölcsönös felelősségvállalás megvalósulására - épít - mondta Szijjártó és hozzátette: ezekkel összeegyeztethetetlen, hogy a jegybankelnök fizetés havi 8 millió forint, ami negyvenszerese a magyar lagkeresetnek, és az is "túlzás", hogy ez a havi fizetés több, mint kétszerese az amerikai jegybankelnöki fizetésnek.

"Ez tarthatatlan helyzet, amelyet a kölcsönös felelősségvállalás és a valós közteherviselés jegyében fel kell számolni" - fogalmazott. (Az Országgyűlés a jövő héten tartja az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények zárószavazását, e törvényjavaslat tartalmazza a fizetési korlátról szóló rendelkezést.)