Lendületes hajrával 275-ig erősödött a forint

Vágólapra másolva!
Gyengült az euró nap közben, s ez a forint árfolyamán is meglátszott: 277 forint körül mozgott az árfolyam. A hazai pénz aztán a délután lendületet vett és 275 alá is ellátogatott.
Vágólapra másolva!

Az euró gyengülését kedden reggel az az aggodalom idézte elő, hogy euróövezeti szuverén adósságszolgálati válság pénzügyi szektorban lecsapódó következményei bankok szanálását tehetik szükségessé. Emellett kedden reggel nagymértékben rontott a világgazdaság növekedési kilátásainak piaci megítélésén az, hogy a kínai ipari termelés májusban csökkent.

A befektetések biztonságos devizaeszközökbe áthelyezése kedden reggel rövid idő alatt egy százalékkal erősítette a jent és a dollárt az euróval szemben.

A térségbeli devizák árfolyamalakulását illetően minimális befolyásoló hatást tulajdonítanak a kereskedők a belföldi makroadatoknak és politikai fejleményeknek, azt sokkal inkább az euró nemzetközi kockázati megítéléshez, illetve a világgazdasági fellendülés kilátásaihoz kötik.

A megkérdezett kereskedők úgy látják, hogy semleges piaci hangulatban a forint jelenleg a 275-ös euró jegyzés felé tartana. A délutáni kereskedésben ezt a pontot el is érte a forint, sőt egy pillanatra alá is került az árfolyam. Ettől az "egyensúlyi" ponttól a kockázatkerülő befektetői hangulat fokozódása nagyobb érzékenységgel téríti el gyengülő irányba, mint a bizakodó hangulat erősödő irányba. A nemzetközi befektetői hangulat alakulásának függvényében a 275-ös árfolyam felett 3-4 forintos, alatta pedig 1-2 forintos mozgási tartományt valószínűsítenek rövid távon.

Hétfőn a forint árfolyama még tájékozódási pontok hiányában és a londoni bankszünnap miatti alacsony forgalom mellett szűk tartományban, 275-ös euró jegyzés közvetlen közelében ingadozott. Kedden reggel az euró 1,22-es dollár jegyzés közelébe esett, a zloty ezzel párhuzamosan 4,12-es euró jegyzés, a cseh korona 25,60-as euró jegyzés, a forint 277-es euró jegyzés közelébe gyengült. Nap közben az euró újabb négy éves mélypontot ért el 1,2112-es dollár jegyzésen, de még a legerősebb árfolyama is 1,2300 alatt maradt.

Az eurót 275,33, a dollárt 223,74, a svájci frankot 193,55 forintért adták kedd este fél hatkor.