Mégsem kér az Opelhez állami pénzt a GM

Vágólapra másolva!
Várják az európai banki stresszteszteket a befektetők - Spanyolország kezdheti meg a publikálást, Oroszország nem kér a rövid távú befektetőkből, Chavez védi a gazdaságpolitikáját, mégsem kér állami segélyt az Opel - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Spanyolország és Franciaország is népszerűtlen munkaerőpiaci és nyugdíjreformok mellett döntött szerdán, hogy rendbe tegyék a pénzügyeiket. A spanyolok a szigorú munkaerő-gazdálkodás szabályain könnyítettek, amellyel Angela Merkel német kancellár elismerését is elnyerték. Franciaországban a legnagyobb lépés a nyugdíj-korhatár 60-ról 62 évre emelése volt 2018-ig - írja a Reuters.

Eközben az európai vezetőkre egyre nagyobb nyomás helyeződik, hogy hozzák nyilvánosságra a banki stresszteszteket, amelyek a bankrendszereik fizetőképességét mérték. A Bloomberg szerint a spanyol központi bank kezdheti meg a sort, amivel a többi európai állam is a publikálásra kényszerülne. Az indoklás szerint a befektetőket meg kellene nyugtatni a bankrendszerek életképességének bemutatásával.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök helyettese, Igor Suvalov arra intette a befektetőket, hogy a gyors meggazdagodás szándékával inkább kerüljék el Oroszországot - írja a Bloomberg. A döntéshozók szerinte a hosszú távú befektetéseket támogatják, és szeretnék megakadályozni a gazdaság túlhevülését. "Nagyon figyelünk az ország tőzsdei befektetéseire" - mondta Suvalov.

Az Egyesült Királyságban átszervezik a pénzügyi felügyeletet, amelyet ezek után a Bank of England, a brit jegybank egy leányvállalata fogja ellátni. Az új, konzervatív-liberális kormány ezzel megszünteti az eddigi ellenőrző hatóságot - írja a Wall Street Journal (WSJ). A mélyreható változás beleillik a világ szigorodó pénzügyi felügyeleti rendszereibe, viszont az eredetileg várt irányhoz képest jóval kiterjedtebb reformot hoz a világ egyik legnagyobb pénzügyi hatalma.

A WSJ szerint a General Motors úgy döntött, hogy mégsem kér állami segítséget az európai üzemei megmentéséhez, hanem saját pénzből fogja fellendíteni a termelést, első sorban az Opel és a Vauxhall gyáraiban. Korábban a német gazdasági miniszter arról beszélt, hogy nem hajlandóak 1,1 milliárd eurót áldozni az Opelre, azonban Angela Merkel kancellár szerint, ellentmondva a liberális miniszterének, ez nem jelentett végleges döntést. A GM döntése ezek alapján elsimította a koalíciós feszültséget, ugyanakkor elbocsátásokkal és üzembezárásokkal oldhatja meg a finanszírozást.

Hugo Chavez venezuelai elnök a főleg európai és amerikai kritikákkal szemben megvédte kormánya gazdaságpolitikáját. "Valóban, az infláció még mindig magas. De az előző évtizedben a ráta átlagosan 80 százalékos volt. Egy évben pedig a 100 százalékot is elérte, 1996-ban" - mondta. A recesszióban lévő országban most 30 százalékos a drágulás üteme - írja a Financial Times. A latin-amerikai országok közül pedig a legnagyobb visszaesést produkálja az ország és még jövőre is visszaesés vár a gazdaságára.