Piacokat csitító Orbán-kormányról írnak külföldön

Vágólapra másolva!
Visszakozott a csőddel riogatástól, és csitítani próbálja a piacokat Magyarország - írta több külföldi lap is Varga Mihály pénzügyminiszter szombati sajtótájékoztatójáról. Varga szombaton azt mondta, hogy az államcsődről tett, a forintgyengülést okozó nyilatkozatok nem voltak szerencsések.
Vágólapra másolva!

Több külföldi hírügynökség és lap is beszámolt Varga Mihály pénzügyminiszter szombati sajtótájékoztatójáról. A Bloomberg azt emelte ki elsősorban, hogy a magyar pénzügyminiszter szerencsétlenek nevezte a korábbi, államcsődről szóló, a forint gyengülését okozó nyilatkozatokat, és hogy közölte, a kormány képes fenntartani a költségvetés egyensúlyát.

A Reuters is hírt adott arról, hogy a miniszter bejelentette: a cél még mindig a költségvetési hiány tartása, miközben a hírügynökség szerint Varga erőteljesen hangsúlyozta, hogy túlzóak azok a görög válságra utaló nyilatkozatok, amelyek miatt elbizonytalanodtak a piacok.

A Wall Street Journal azzal a címmel tudósított a szombati sajtótájékoztatóról, hogy "Magyarország sietve csitítja a piacokat". Az AP pedig azt a címet adta a beszámolójának, hogy "Magyarország visszakozott a csődről való beszédtől".

Az új magyar vezetés még nem döntötte el, hogy tartja-e a Bajnai-kormány költségvetési szigorát, vagy pedig a Fidesz választási ígéretei egy részének teljesítése érdekében eltér a Nemzetközi Valutalap (IMF) és az Európai Unió által megkövetelt irányvonaltól - írta szombat délután megjelent számában a Le Monde.

A magyar vezetők nyugtalansága megrázza a piacokat című írásában a mértékadó liberális francia napilap részletesen idézi Kósa Lajos Fidesz-alelnök és Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő kijelentéseit "hazájuk katasztrofális gazdasági helyzetéről", amelyek következményeként nemcsak a forint, hanem a lengyel zloty és az euró is óriásit esett a dollárhoz képest. Az Orbán-kormány irányvonala hétfőn válik világosabbá, amikor is a gazdasági tényfeltáró bizottság jelentése nyilvánossá válik, illetve kedden az uniós pénzügyminiszterek tanácsának (Ecofin) ülésén - zárta írását a Le Monde.

Varga Mihály megszólalását nagy várakozások előzték meg, mert az utóbbi napokban fideszes politikusok államcsődről szóló nyilatkozatai miatt jelentősen gyengült a forint árfolyama. Varga ezekre nyilatkozatokra azt mondta, nem voltak szerencsések, szerinte a helyzet konszolidált, és utalt arra, hogy össze sem hasonlítható Magyarország helyzete a súlyos válságban lévő Görögországéval (erről bővebben itt olvashat, itt pedig megnézheti a Varga sajtótájékoztatóján készült videót).