New York Times: Orbánék ügyetlenül trükköznek

Vágólapra másolva!
A tekintélyes amerikai napilap szerint ügyetlenül trükközik az új magyar kormány annak érdekében, hogy kedvezőbb tárgyalási poziciót érjen el a Nemzetközi Valutalappal folyó alkudozásokon. A fideszes politikusok államcsőddel fenyegető riogatásait a szakértők kétkedve fogadják.
Vágólapra másolva!

Miután egy magas rangú magyar kormányzati tisztségviselő azt állította, hogy az előző kormány manipulálta a költségvetési adatokat és hazudott a gazdaság állapotáról, élénkebbé váltak pénteken azok a félelmek, hogy az adósságválság átterjedhet Közép-Európába. Ám a legtöbb pénzügyi szakértő ügyetlen tárgyalási trükknek tartva elvetette ezeket a megjegyzéseket - állítja pénteki keltezésű cikkében az egyik legtekintélyesebb amerikai napilap, a The New York Times.

Politikai motívumok a riogatás mögött

A két szerző, Dan Bilefsky és Matthew Saltmarsh a prágai keltezésű írásban idézik Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő és Kósa Lajos Fidesz-alelnök kijelentéseit, s megírják: a közlések után gyengült a forint, s esett a BUX-index is.

"Ám a magas rangú kormányzati tisztségviselők elmúlt napokban tett, összes riasztó kijelentése ellenére közgazdászok azt mondják: Magyarország távolról sincs azon a válságszinten, mint Görögország. S kiemelték: úgy tűnik, ezen kijelentések mögött politikai motívumok állnak, hogy ezzel is befeketítsék a korábbi, szocialista kormányt, illetve hogy Orbán Viktort erősebb tárgyalási pozícióhoz juttassák a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó egyezkedésben" - írja az amerikai újság. A csütörtöki és pénteki politikusi nyilatkozatok következményeiről még részletesebben itt olvashat.

A lap emlékeztet, hogy Orbán már többször is jelezte: azt szeretné, ha az IMF engedélyezné, hogy az államháztartási hiány nagyobb legyen, mint a jelenlegi 2010-es célkitűzés, ami a GDP 3,8 százaléka.

"Nem jó a hitelességgel játszani"

A The New York Times szerint Magyarország egyike Kelet-Európa azon országainak, amelyeket a legkeményebben sújtott a nemzetközi pénzügyi válság. 2008 végén kénytelen volt az IMF-hez fordulni egy 25 milliárd dolláros vészfinanszírozási csomagért. A munkanélküliség 11,4 százalékra nőtt, míg a gazdaság tavaly 6,3 százalékkal esett vissza.

A lap ugyanakkor idéz egy magas beosztású londoni feltörekvő piaci elemzőt, Nigel Rendell-t, aki szerint úgy tűnik, az IMF-hitel megszerzése óta Magyarország jó előrehaladást ért el deficitjének kontrollálásában. "Az Európai Unió adatai szerint az ország államháztartási hiánya 2009-ben stabil volt, a GDP 4 százalékán, ami ugyan magasabb, mint az egy évvel korábbi 3,8 százalékos adat, de jóval alatta marad a 2006-os és 2007-es szintnek. Teljes adósságállománya pedig a GDP 78 százaléka volt tavaly, ami nagyjából a francia szint" - olvasható az újságban.

Rendell szerint a magyar közléseket a jelek szerint a hazai hallgatóságnak szánta egy "naiv" tisztségviselő. "Évekbe telik a hitelesség megszerzése, s azt napok alatt le lehet rombolni. Ezt jobban kellene tudniuk. Saját maguknak okoztak kárt, s sok-sok hónapba telhet a felépülés" - mondta a londoni elemző.