Kicsit erősödött a forint

Vágólapra másolva!
A kockázatkerülés enyhülése közepette erősödhettek kissé a térségbeli devizák kedden: az eurót délután négy órakor 276,77 forinton jegyezték a hétfő délutáni 278,05 forint után.
Vágólapra másolva!

Az amerikai majd az ázsiai tőzsdei kereskedés során már a gazdasági növekedés jelei által keltett optimizmus kerekedett felül az európai pénzügyi válság okozta aggodalmakon, pozitív nyitáshoz segítve az európai tőzsdéket. A kockázatkerülés enyhülése éreztette hatását a devizapiacokon is, a feltörekvő piaci devizák is erősödni kezdtek, majd a nap folyamán a múlt péntekinél erősebb árfolyam környékén ingadoztak, az amerikai tőzsdenyitást követően pedig meredek erősödésnek indultak.

A kereskedők szerint a hangulat javulásához hozzájárultak a törlesztési gondokkal küszködő euróövezeti tagállamok megsegítésére összeállított segélycsomag részleteinek kidolgozásában az euróövezeti pénzügyminiszterek által elért eredmények.

Javította a hangulatot az a tény is, hogy kedden átutalták a görög segélycsomag első részletét, 14,5 milliárd eurót az euróövezeti országok. Az IMF már a múlt héten átutalt 5,5 milliárd eurót. Az első kézzelfogható eredmény a sok huzavona után megnyugtatta a piacokat. Az euró erősödött a hétfőn beállított négy éves mélyponthoz képest, de ezt a piacokon átmeneti korrekciónak tudják be, és az euró további gyengülésére számítanak.

A Bank of America Merrill Lynch által alapkezelők körében végzett felmérés szerint a megkérdezettek 45 százaléka tartja az eurót túlértékeltnek az áprilisban rendezett felmérés 43 százaléka után.

A dollárt kedden délután négykor 223,14 forinton jegyezték 1,2409 dolláros euró árfolyam mellett. Hétfőn délután a dollárt 224,08 forinton, az eurót 1,2367 dolláron jegyezték.

A svájci frank jegyzése 197,36 forint 198,58 forint után, 100 japán jent 241,20 forinton jegyeztek 243,55 forint után.