EBRD-elnök: Fel kell hagyni a fogyasztói devizahitelezéssel

Vágólapra másolva!
A kelet-európai országokban fel kellene hagyni a rövid futamidejű, fedezetlen, fogyasztási célokat szolgáló devizaalapú hitelezéssel - mondta csütörtökön az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke, aki szerint a megfelelő előkészítés nélküli eurócsatlakozás is bajokat okozhat.
Vágólapra másolva!

Thomas Mirow a kelet-európai gazdasági átalakulás finanszírozására alakult nemzetközi bank Zágrábba e hétvégére összehívott, idei éves közgyűlése előtt, egy helyi üzleti rendezvényen beszélt. A pénzintézet által Londonban közzétett előadásában kijelentette: a kereskedelmi bankoknak más-más hitelezési előírásokat kellene alkalmazniuk attól függően, hogy az adott kölcsönt milyen pénznemben folyósítják.

Mirow szerint devizakölcsönök folyósításához magasabb hitelképességi követelményeket kell megszabni a fedezettel nem bíró hitelfelvevőknek, mint a helyi valutában nyújtott kölcsönök esetében.

Mirow kijelentette: esetenként ma is találkozik azzal az érveléssel, hogy mivel a devizaalapú hitelek nem teljesítővé válási rátája nem különbözik lényegesen a helyi valutában folyósított hitelekétől, a devizahitelezést nem lehet a problémák forrásának tekinteni. Az így vélekedők azonban figyelmen kívül hagyják a hivatalos forrásokból mozgósított több tízmilliárd eurós pénzügyi támogatást, és azt, hogy emelni kellett a helyi kamatokat, pontosan azért, hogy el lehessen kerülni a helyi valuták nagyarányú leértékelődését és a devizahitelek ebből következő nem teljesítővé válását - mondta az EBRD első embere.

Mirow szerint a devizahitelezés és a külföldi megtakarításoktól való túlzott függés csökkentéséhez szükséges a helyi hatóságok és a nemzetközi pénzintézetek, köztük a magánbankok sokoldalú együttműködése. Az EBRD ezért összehangolt megközelítést javasol az átalakuló gazdaságokban a helyi valuta- és tőkepiacok fejlesztésére.

Thomas Mirow a térségi államok euróövezeti csatlakozásáról ezzel összefüggésben kijelentette: a megfelelő előkészítés nélküli csatlakozás "valamely pénzügyi unióhoz" a későbbiekben nehézségeket okozhat, "ahogy azt az euróövezet jelenlegi problémái is résben tükrözik". A helyi tőkepiac fejlesztése és a helyi valuta használata a megfelelő állapotú pénzügyi rendszerek jellemzője, és ebben az értelemben nem kitérőt jelent az euró felé vezető úton, hanem éppen a helyes felkészülési folyamat része - mondta csütörtöki előadásában az EBRD elnöke.