Bizakodóak a magyarok a GfK szerint

Vágólapra másolva!
Jelentősen nőtt a hazai fogyasztók bizalma az elmúlt három hónapban. Az országgyűlési választások közeledtével egyre inkább fokozódnak a várakozások, a lakosság komolyan bízik saját és az ország helyzetének javulásában. A vásárlási kedv azonban még mindig alacsony, az emberek továbbra is megfontoltan bánnak a pénzükel.
Vágólapra másolva!

A háztartások jelenlegi pénzügyi-anyagi helyzetének megítélése nem változott. Továbbra is negatívan ítélik meg aktuális helyzetüket, de a korábbi 58 százalék helyett már csak 42 százalék vallotta, hogy az anyagi helyzete további romlására számít.

Ami a munkanélküliséget illeti, nagymértékben csökkent azok aránya, akik a ráta további növekedését várják (59-ről 37 százalékra). Az inflációs várakozások csak kismértékben változtak az előző időszakhoz képest: a többség (70 százalék) még mindig az árak emelkedésére számít. A megkérdezettek átlagosan 7,9 százalékos inflációval számolnak a következő 12 hónapban.

A hitelfelvételi kedv nem változott: a lakosság egyharmada úgy véli, hogy most nem érdemes kölcsönt felvenni. A hitelkamatok terén sincs jelentős változás az előző időszakhoz képest: tízből hárman számítanak a hitelkamatok növekedésére a következő egy évben. A megkérdezettek fele szerint érdemes most lakást vásárolni, viszont autót csak 27 százalék venne, a jelenlegi hitelkonstrukciók és fenntartási költségek mellett.