A Fidesz nyáron kérelmezi a földvásárlási tilalom meghosszabbítását

Vágólapra másolva!
Kormányra kerülése esetén még a nyár folyamán kérelmezi fogja a Fidesz az EU-nál a külföldiek foldvásárlási moratóriumának meghosszabbítását, de a párt szakpolitikusa szerint érdemes felkészülni az elutasításra.
Vágólapra másolva!

Ha a Fidesz kormányt alakít, akkor augusztus 31-ig benyújtja az Európai Uniónak a külföldiek földvásárlási tilalmának hároméves meghosszabbításáról szóló kérelmet - közölte Font Sándor, az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke. Hozzátette, erről még a héten hivatalosan is tájékoztatni fogja az unió mezőgazdasági biztosát.

A hétéves moratórium 2011 tavaszán jár le, a hosszabbításhoz az összes többi tagállam támogatására szükség volna. Font Sándor jelezte, arra is időben fel kell készülni, hogy más jogi eszközökkel védjék meg a hazai piacot a spekulációs célú vásárlásoktól.

A politikus a francia, a dán és az olasz gyakorlatot említette, amely elvileg ugyan engedélyezi a külföldiek földtulajdon-szerzését, ám olyan feltételeket szab, amelyek láttán a külföldi vevőknek "elmegy a kedvük a vásárlástól".

A francia modellről szólva azt emelte ki, hogy ott az államnak elővásárlási joga van, ha a termőföldjét valaki értékesíteni kívánja. Egy ehhez hasonló magyar jogszabály szerinte felszámolná a zsebszerződéseket is.