Erősödött a forint

Vágólapra másolva!
Részben az euró/dollár korrekciójának, részben a térségbeli devizákkal szembeni bizalom javulásának köszönhetően erősödött kissé a forint pénteken. Az eurót délután háromnegyed ötkor 269,30 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a csütörtök délután négy órakor tartott 271,12 forintos jegyzés után.
Vágólapra másolva!

A dollárt 197,52 forinton jegyezték 1,3639 dolláros euróárfolyam mellett a csütörtöki 200,99 forint és 1,3497 euró/dollár után. A svájci frank jegyzése 184,11 forint 185,43 forint után, 100 japán jent 222,22 forinton jegyeztek 225,67 forint után.

Gyengült kissé a dollár árfolyama pénteken, mivel a befektetők kockázatvállalási hajlandóságának enyhe javulását elegendő oknak találták a devizapiaci befektetők a rövid euró pozíciók korrekciójára, miután a dollár már két százalékkal erősödött az euróval szemben ebben a hónapban.

A vártnál jobbnak bizonyult amerikai negyedik negyedévi GDP adat átmenetileg lökést adott a dollárnak, később azonban felülkerekedett a javuló gazdasági kilátások függvényében erősödő piaci kockázatvállalás hatása, ami viszont a nyersanyagáraknak és a feltörekvő devizáknak szolgált támogatásként.

Enyhült a térségbeli devizákra nehezedő nyomás, mivel a piacok már kevésbé tartanak a "görög fertőzés" veszélyétől az eruóövezetben. A görög deficittúllépés miatt az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben kialakult bizalmi válság idején a térségbeli devizák meggyőzően "állták a sarat", árfolyamaik szűk tartományon belül ingadoztak.

Pénteken a zloty kissé jobban erősödött a térségbeli devizáknál a vártnál kedvezőbb GDP növekedési kilátásoknak köszönhetően. Erősödésével szemben azonban továbbra is erős ellenállást látnak a 3,95-ös euró árfolyamnál. Pénteken délután fél négykor az euró jegyzése 3,9526 zloty volt.

A zloty egy százalékos, a cseh korona 0,4 százalékos, a román lej 0,2 százalékos nyereséget ért el pénteken, míg a forint 0,7 százalékot. A forint mozgását a következő napokban is a 270 forintos euró árfolyam közvetlen közelében várják a kereskedők, hozzátéve, a 269 forint erős ellenállást támaszt a forint erősödésével szemben.