Fekete-fehér egyendobozba kényszerítenék a cigiket a britek

Vágólapra másolva!
Eltűnhetnek a brit boltokból a színes cigarettás dobozok, a londoni egészségügyi vezetés ugyanis azt tervezi, hogy egyencsomagolást ír elő a dohánytermékek esetében.
Vágólapra másolva!

A brit egészségügyi minisztérium fontolóra veszi, hogy a dohányzás elleni harc keretében egységes csomagolást írjon elő a cigarettagyártó társaságoknak - írja a Wall Street Journal (WSJ). A londoni terv azt szolgálja, hogy 2020-ig felére csökkenjen a dohányzás a szigetországban.

Amennyiben a terv valósággá vlik, úgy az Egyesült Királyságban csak egyendobozba csomagolt cigarettát lehet majd kapni: a dobozok fekete-fehérek lesznek, amin csak a márka egyszerű karakterekkel leírt neve, illetve az egészségügyi figyelmeztetés lesz majd olvasható.

Az egészségügyi szakértők szerint a színes csomagolás a cigaretták sikerének egyik fontos tényezője, és a tapasztalatok szerint egy egyszerű, nem díszített doboz esetén a dohányosok jobban odafigyelnek az egészségügyi figyelmeztetésekre, és kevesebben hiszik azt is, hogy bizonyos cigaretták kevésbé károsak a többinél.

A brit javaslat nem ismeretlen a világban, voltak már próbálkozások például Kanadában is a színes csomagolás száműzésére, de a dohánygyárak ellenállásán megtört a lendület. A dohányipar szerint a tervvel az a baj, hogy sérti a szellemi tulajdonjogokat és a versenyt: a British American Tobacco (BAT) azzal érvel, hogy a márkák értékes vállalati eszközök, az Imperial Tobacco Group pedig azt hangsúlyozza, hogy a cég részvényesei több mint egy évszázada feketnek pénzt ezekbe a márkanevekbe. A Philip Morris szerint az sem bizonyított, hogy az egyencsomagolásnak lenne hatása a dohányzásra.

A csomagolási csata nem ma kezdődött, a donhánygyáraknak azt már megtiltották, hogy egyes cigarettáikat "light"-nak nevezzék, hisz ezek is ugyanolyan károsak, mint a sima márkák.