Vágólapra másolva!
A PM és az APEH szerint egyértelmű a helyzet, a gyakorlatban ugyanakkor egyelőre teljesen átláthatatlan, hogy hol és milyen áruk vásárolhatók a munkáltatók által adott melegétel-utalványokért. Az utalványokat több áruházlánc is elfogadja, némelyik csak a grillpultnál, de van, ahol konzervet, mirelit terméket is lehet velük vásárolni. Emellett a gyerekek étkezését is ki lehet fizetni - feltéve, hogy az adott oktatási intézmény vagy fenntartója szerződésben áll az utalvány forgalmazójával.
Vágólapra másolva!

"Tavaly hidegétel-utalványt kaptam a cégtől, amiből alapvető élelmiszereket vásárolhattam a családnak, idén viszont melegétel-utalványt kapok, amit elsősorban éttermekben, vendéglátó-ipari egységekben fogadnak el. Azt hallottam, hogy a gyerekek ebédjét be lehet fizetni az óvodában és az iskolában, de ahova járnak, nem fogadják el az utalványokat" - panaszolja levelében egy olvasónk, akinek sok sorstársa van hasonló helyzetben.

Nehéz helyzetben vannak az érintettek, az utalványok felhasználására vonatkozó információk nem egyértelműek: az RTL Klub internetes oldalán megjelent egy hír, amely szerint az utalványokat elfogadják az iskolai menzák, az MR1 Kossuth Rádió csütörtökön azt közölte, hogy az adóhivatal megszüntette a melegétel-utalványokra vonatkozó korlátozást, és azokat el lehet fogadni a boltokban. Szollár Domokos kormányszóvivő a közrádió híre szerint azt mondta: "Ahhoz, hogy egy boltban elfogadják a melegétkezési jegyeket, kell egy megállapodás az üzlet és az utalványforgalmazó között".

Nincs változás

Az [origo] kérdésére a Pénzügyminisztérium és az APEH sajtóosztálya egybehangzóan azt közölte, hogy a jogi helyzet egyértelmű, bárki bármi egyebet is állít, a melegétel-utalványok felhasználását és elfogadását szabályozó előírásokban nem történt változás az elmúlt évekhez képest. A Pénzügyminisztérium hangsúlyozta, nem vontak vissza semmilyen korlátozást, továbbra is a korábbi rendelkezések vonatkoznak az utalványokra.

Az adóhivatal pár hete megjelentetett a honlapján egy állásfoglalást a felhasználásról, de időközben ez a tájékoztató lekerült az oldalról, a hatóság közlése szerint azért, mert a szabályok változatlansága miatt nem tartották tovább szükségesnek. (Az állásfoglalás első keretes írásunkban olvasható.)

Mi a helyzet a boltokban?

Az elfogadóhelyek ennek ellenére nem egységesen értelmezik a szabályozást, ezért ha az idén kapott melegétel-utalványokat élelmiszerüzletekben akarjuk levásárolni, érdemes előre megérdeklődni az adott boltban, hogy mely termékekre fordíthatóak a jegyek.

Gillemot Katalin, az Auchan kommunikációs vezetője elmondta: a cég egységeiben lévő grillpultoknál, ahol meleg ételeket, többek között pizzát, sült csirkét kínálnak, külön pénztár van, ott elfogadják a melegétel-utalványokat. A blokkot el kell tenni, ha mást is vásárolunk, akkor a pénztárnál be kell mutatni, de más termékeket nem lehet megvenni a szóban forgó jegyekkel. "Vásárlók jelezték, hogy szeretnének kenyeret, párizsit vásárolni a melegétel-utalványokért, velük közöltük, hogy a jogszabályok miatt ez nem lehetséges." - tette hozzá az Auchan szóvivője. Hasonló a helyzet a CBA üzleteiben, csak a melegkonyhai részleggel ellátott boltokban fogadják el az utalványokat - tájékoztatott Fodor Attila, az üzletlánc szóvivője.

Más a gyakorlat a Tescóban. Hackl Mónika szóvivő közölte: az áruházlánc értelmezése szerint mirelit termékek, konzervek, készételek, helyben sütött pékáruk vásárolhatók az utalványokkal. "Nagyon sok vevő érdeklődik, hogy mit lehet megvenni jegyre, és mit nem, ezért a vevőszolgálati pultnál elhelyeztünk egy tájékoztatót, de a pénztárosok és az eladótéri munkatársak is segítenek a vásárlóknak" - tette hozzá.

Akadnak követői a Tescónak: a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Új Néplap hírportálján pénteken megjelent egy hír, mely szerint a Coop Szolnok hálózata újból elfogadja a melegétel-utalványokat. Fekete Tibor, a cég vezérigazgatója a Szoljon.hu-nak - Szollár Domokos kormányszóvivő említett bejelentésére hivatkozva - azt mondta, várhatóan péntek déltől lehet fizetni nálunk ezekkel a jegyekkel. Megpróbáltuk elérni a Coop Szolnok vezetőjét, árulja el, pontosan mely termékeket lehet megvenni a melegétel-utalványokért, de egyelőre nem értük el a vezérigazgatót. Ugyanezzel a kérdéssel fordultunk az országszerte több mint 3000 üzletet működtető Coop Hungary Zrt.-hez is, ám egyik osztályon (gazdasági, kereskedelmi) sem értük el a terület igazgatóját, a vezérigazgató pedig tárgyalás miatt nem volt megtalálható.

A kiskereskedelmi piac másik nagyágyúja, a hiper- és szupermarketeket és diszkontokat működtető Spar Magyarország kommunikációs vezetője, Laber Zsuzsa kérdésünkre közölte: "a Spar-csoport a január eleje óta megváltozott helyzetben nem tehet mást, mint ahogyan eddig is, betartja a törvényi előírásokat".

Óvoda, bölcsőde, iskola

Sokan a gyerekek étkeztetésére fordítanák a cégüktől kapott juttatást, ám a fenti olvasói levélből is kiderül, hogy nem minden oktatási intézmény fogadja el ezeket.

Érdeklődni kell az intézményben vagy az azt fenntartó önkormányzatnál, hogy van-e szerződése az adott melegutalványt forgalmazó céggel, csak ebben az esetben lehetséges a gyerek étkezését az utalvánnyal kifizetni. "Társaságunk közvetlenül az önkormányzatokkal köt szerződést, több mint 300 intézményben működik a szolgáltatás" - mondta az [origo]-nak Sztankovits Mónika, az egyik legnagyobb utalványforgalmazó cég, a Sodexo Pass kommunikációs vezetője. A másik nagy utalványforgalmazó, az AccorServices is szerződik az iskolai étkeztetésre.

Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára szerint azonban nem várható az önkormányzatok tömeges csatlakozása az utalványrendszerhez. Ritkán fordul elő, hogy a települések szerződést kötnének az étkezésijegy-forgalmazókkal azért, hogy a bölcsődékben, óvodákban vagy iskolákban is tudjanak étkezési jeggyel fizetni a szülők, mert a jegy forgalmazója 5-7 százalékos jutalékot kér el a településektől, ennyivel többe kerül az étkeztetés, és Zongor szerint ezt a terhet nem tudják vállalni. Ráadásul az utalvánnyal fizető szülő gyermekének étkeztetésére többet költ az intézmény, mint annak a gyermekére, akinek a szülei nem kapnak étkezési utalványt, ami igazságtalan, sérti az esélyegyenlőséget - említette Zongor Gábor.

Nem tudni, büntet-e majd az APEH

A utalványok körüli káosz minden bizonnyal jelentős részben a hidegétel-utalványok eltűnése miatt alakult ki. Januártól sem a meleg-, sem a hidegétkezési utalványok nem adómentesek, előbbit egy kedvezményes, 25 százalékkal adózó körbe sorolták, utóbbira viszont több mint 90 százalékos terhet róttak ki, így a cégek többsége idén már nem is ad ilyet a dolgozóknak.

Tavaly az adóhatóságnak még nem számított, ha a sarki kisbolt párizsis zsömlét adott el melegutalvány fejében, mert a hidegutalvány is adómentes volt - vagyis mivel ez az egyébként szabálytalan eljárás nem csökkentette a költségvetés bevételeit, senki nem ellenőrizte. Az idén azonban már van jelentősége a különbségnek, ezért is tarthatta szükségesnek az APEH, hogy tájékoztatót adjon ki az utalványok elfogadásának szabályairól. Arra a kérdésünkre, hogy ellenőrzik-e majd a revizorok az utalványok elfogadóinál a szabályok betartását, nem kívánt válaszolni az adóhatóság.


A adóhivatal állásfoglalása, bár eltűnt a honlapról, a Vasutas-szakszervezet honlapján megtalálható. Ennek értelmében a legfeljebb havi 18 ezer forint értékben kedvezményes adózással a dolgozónak adott utalványt az alábbi egységek fogadhatják el:

- a helyben történő kiszolgálással (önkiszolgálással) fogyasztást nyújtó vendéglő, étterem, kifőzde, munkahelyi étkezde
- az ételkiszállítást szolgáltató vállalkozás
- az olyan büfé, látványpékség, grillsütöde, pizzasütöde, helyben sütött, főzött húst, hústerméket kiszolgáló stb. kereskedelmi üzlet vagy annak részlege, amely a meleg, illetve jellemzően melegen fogyasztható (melegíthető) ételek szolgáltatásán kívül más terméket nem forgalmaz, más szolgáltatást nem nyújt, vagy olyan kereskedelmi üzlet, amely megszervezi és ellenőrizhető módon működteti az utalványok (kártyák) előbbi szolgáltatásokra történő - más termékek forgalmazásától elkülönített - beváltását, felhasználását.

A szakszervezeti honlapon található állásfoglalás szerint az iparcikkek, az élvezeti termékek mellett számos élelmiszer - köztük a só, a cukor, az édesítők, az édességek, a cukrászati termékek, a gabonafélék, a száraztészták, a pékáruk, a rágcsálnivalók, az olaj, a zsiradékok, az ízesítők, a húsáruk, az üdítők, a kávé, a tea, a kakaó, a tejtermékek, a mélyhűtött ételek, előrecsomagolt vagy dehidratált konzervételek, a zöldség-gyümölcs - nem vásárolható meg a kedvezményesen adózó melegétel-utalványokkal.


Büntetés vs. kapacitás

A melegétkeztetésről az szja-törvény annyit mond, hogy az ilyen formában a dolgozónak juttatott bevételből (ingyen étkezésből vagy étkezési utalványból) havi 18 ezer forintig a fizetendő adó 25 százalék.

Arról nem rendelkezik a jogszabály, hogy pontosan mire lehet beváltani az utalványokat. Logikus jogértelmezés szerint felhasználható étkezőhelyi vendéglátó egységekben, munkahelyi menzán vagy étel-házhozszállítással foglalkozó cégeknek történő fizetéskor. A tájékoztató szerint a törvény megszegése miatt az APEH mulasztási bírságot szabhat ki, a magánszemélyt, vagyis az utalvány felhasználóját legfeljebb 50 ezer, míg más adózót, vagyis az utalvány elfogadóját 100 ezer forintra büntetheti egy esetleges ellenőrzésnél - véli Héhn Miklós, az RSM DTM Hungary adótanácsadó cég partnere, hozzátéve: az utalványok felhasználásának ellenőrzésére nincs kapacitása az APEH-nek, és nagyon nehézkes is lenne ez a feladat.


Az RSM DTM Hungary legutóbbi felmérése szerint a cégek ötöde, elsősorban a veszteséges vagy nehéz pénzügyi évet maga mögött tudó vállalkozások döntöttek úgy, hogy csak a kedvezményes elemek közül választhatnak a dolgozóik, akikre áthárították a 25 százalékos adóterhet is, vagyis kisebb értékben adnak juttatást. A többi cég átvállalta a terhet, vagyis a munkavállalók ugyanannyit kapnak, mint tavaly, de más elemek közül választhatnak, mert a nem kedvezményes juttatásokat, például a 97,89 százalékkal adózó hidegétel-utalvány kivették a rendszerből - mondta az [origo]-nak Héhn Miklós. Az RSM DTM Hungary partnere hozzátette: csak elvétve akadt olyan cég, amely teljesen megszüntette a cafeteriát, aminek hátterében jellemzően a tavalyi veszteséges működés állt..