Vágólapra másolva!
Negatív kihatású felülvizsgálat alá vette Izland devizában és hazai valutában fennálló szuverén adósságainak egyelőre közepes befektetői besorolásait szerdán a Standard & Poor's, miután a súlyos pénzügyi válságtól szenvedő ország államfője megvétózta az úgynevezett Icesave-egyezséget.
Vágólapra másolva!

Az S&P szerdai londoni bejelentésében kilátásba helyezte, hogy egy hónapon belül egy vagy két fokozattal lerontja az izlandi adóskockázati besorolásokat.

Ugyanezen okból előző nap egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings befektetési szint alá süllyesztette Izland hosszú futamú devizaadósi besorolását.

Az államfő megvétózta a parlament döntését

Az izlandi parlament ugyan elfogadta az izlandi betétgarancia-alapnak nyújtandó holland és brit kormányhitel állami garantálásáról szóló törvényt, az államfő azonban kedden - az izlandi szavazók több mint negyedének nyomására - megvétózta és népszavazásra bocsátotta. Ez a hitel tenné lehetővé, hogy Izland eleget tegyen az Icesave pénzintézet brit és holland betéteseivel szembeni kompenzációs kötelezettségeinek.

Az intézkedés a Fitch szerint jelentősen visszaveti azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Izland tett eddig a külvilággal fenntartott pénzügyi kapcsolatok normalizálására. Így Izland gazdasági és szuverén adósi profilja már nem egyeztethető össze a befektetői szintű devizaadósi besorolással - áll a hitelminősítő indoklásában.

A Fitch negatív kilátással láttal el az osztályzatokat, vagyis további leminősítésre van kilátás. Ezt a cég azzal indokolta, hogy az Icesave-ügylettel kapcsolatos új bizonytalanságok nyomán erősödhet Izland pénzügyi elszigeteltsége, és elakadhat a stabilizációs program. A Fitch Ratings az első a nagy hitelminősítők közül, amely befektetési szint alá rontotta Izland devizaadósi besorolását.