Vágólapra másolva!
Görögország nem szorul az EU segítségére, és 2012-re az előírt - 3 százalékos - szintre csökkenti a tavaly 12,7 százalékra rúgó GDP-arányos hiányt - közölte szerdán a görög pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

"Görögország nem kért és soha nem is fog kérni semmilyen mentőövet. Egyetlen támogatásra van csupán szüksége, ez pedig az európai partnerek tanácsa" - jelentette ki szerdán Jeórjiosz Papakonsztantinu görög pénzügyminiszter.

A politikus azért igyekezett megnyugtatni a befektetőket, mert a pénzpiacokon bizonytalanság alakult ki a Európai Unió és a Európai Központi Bank (EKB) képviselőinek görögországi látogatása és a delegáció egyik tagjának kijelentése miatt. Jürgen Stark, az EKB igazgatótanácsának egyik tagja közölte: az Európai Unió nem dob mentőövet Görögországnak, ha adóssággondjai tovább mélyülnének.

A görög pénzügyminiszter szerint nincs abban semmi különleges, ha az EU és az EKB illetékesei abban az országban tárgyalnak, amely lépéseket tesz annak érdekében, hogy államháztartási hiányát visszaterelje az Európai Unió által előírt szintre. Jeórjiosz Papakonsztantinu szerint Stark megnyilvánulása "nem igazán volt segítőkész".

Jeórjiosz Papakonsztantinu kedden jelentette be, hogy Görögország a tervezettnél egy évvel korábban, már 2012 végére 3 százalékra szorítja GDP-arányos államháztartási hiányát, ami tavaly 12,7 százalékos volt. Ezt kiadáscsökkentéssel, bevételnöveléssel és az adóforrások körének a szélesítésével tervezi elérni.