Vágólapra másolva!
Az általános fogyasztáscsökkenés mellett a tea irántt kereslet egyre nő a világban, a termelés azonban nem tud lépést tartani ezzel az ütemmel. Ez a tendencia várhatóan soha nem látott nagykereskedelmi árakhoz vezet majd.
Vágólapra másolva!

Rekord magasságba szökhet az idén a tea ára, állandó a hiány ugyanis a piacokon. A világ legnagyobb teaültetvény-tulajdonosa, a McLeod Russel India Ltd. szerint idén áprilisban tetőzhet a hiány, elérve a 130 millió kilogrammot. Tavaly szeptemberben még 110 milliós hiányra számítottak a szakértők.

2009-ben nagyjából 100 millió kilogrammal volt kevesebb a termelés a fogyasztásnál, elsősorban amiatt, hogy a fő teatermelő országokban - Kenyában, Srí Lankán és Indiában - a szárazság 9-12 százalék közötti mértékben csökkentette a termést.

Bár azóta mindhárom országban újra fellendülőben van a termelés, nincsenek meg a szükséges anyagi eszközők a további bővítésre. Eközben a fogyasztás erőteljesen növekszik, nemcsak a termelő országokban, hanem a Közel-Keleten, Pakisztánban, Egyiptomban, Nagy-Britanniában és Írországban is.

Az árak az idén tovább emelkedhetnek, miután már tavaly is rekordot döntöttek. Az Africa Tea Brokers Ltd. december utolsó hetében azt közölte, hogy a kenyai Mombasában tartott, a világ legnagyobbjának számító teaaukción kilogrammonként 3,12 dollárig ment fel a tea ára, míg 2008-ban az átlagár 1,80 dollár körül volt. A csúcskategóriának számító indiai Assam tea ára, például, tavaly 50 százalékkal emelkedett.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO adatai szerint 2006-ban 3,6 millió tonna volt a világ teatermelése, és 3,4 millió tonna a fogyasztás. Akkor az átlagár kilónként 1,6 dollár körül alakult.