Csúcsot döntött a paksi erőmű

Vágólapra másolva!
Tavaly rekordot ért el a Paksi Atomerőmű, ahogy azt december végén a cég igazgatója megígérte.
Vágólapra másolva!

Történetének legnagyobb termelési eredményével zárta a múlt évet a paksi atomerőmű, 2008-as 14 818 gigawattórával szemben tavaly 15 427 gigawattóra villamos energiát produkált a létesítményt - közölte szerdán Mittler István kommunikációs igazgató, vagyis bevált Süli János vezérigazgató december végi jóslata, a cégvezető ugyanis azt mondta, hogy rekordévet zárhat a vállalat.

A jelentős bővülés a múlt évben véget ért teljesítménynövelési programnak köszönhető. A paksi blokkok eredeti kapacitása egyenként 440 megawatt volt, amit több lépcsőben emeltek 500 megawattra, a négy blokk összesített kapacitása így 240 megawatt-tal növekedett, ez egy közepes erőmű teljesítményének felel meg. A termelésnövekedés eredményeként a 2009-ben a paksi erőmű adta a teljes hazai termelés közel 43 százalékát, szemben az előző vében feljegyzett 37 százalékos részesedéssel.

A magyarországi villamosenergia-fogyasztás tavaly csökkent, az import részaránya viszont nőtt - mondta Mittler és hozzátette: a paksi atomerőmű által kínált áram piacképes maradt, továbbra is itt állították elő a legolcsóbb hazai villamos energiát. 2009-ben 11 forint alatt volt egy kilowatt Pakson előállított villamos energia ára. A többi hazai erőmű kínálatánál ugyanakkor olcsóbban lehetett áramot vásárolni a környező országokban, ezért nőtt az importenergia aránya a hazai felhasználásban. A kommunikációs igazgató közölte továbbá, javultak az atomerőműnél a biztonsági mutatók is: 2009-ben egyetlen olyan esemény volt, ami felkerült a nemzetközi eseményskálára (INES).