Célkeresztben a Wall Street-i jutalmak

Vágólapra másolva!
Az Obama-kormány élesen bírálja a nagy Wall Street-i jutalmakat - írta több hétfői vezető amerikai lap. Az Obama-adminisztráció szerint erkölcstelen, hogy a tavaly még segélyért esedező nagy bankok ismét busás jutalmakat fizetnek ki alkalmazottaiknak, miközben az országban tovább növekszik a munkanélküliség - írta a The Washington Post.
Vágólapra másolva!

Az újság rámutatott: a vezető bankok állami támogatással álltak talpra a nemzetközi pénzügyi válság után. Az adófizetők pénzéből tudták stabilizálni helyzetüket, és most több tízmillió dollár jutalmat fizetnek ki vezetőiknek. "A jutalmak sértőek" - fogalmazott David Axelrod elnöki főtanácsadó az ABC televízióban. Azt mondta, a pénzintézeteknek többet kellene tenniük a hitelezési folyamatok támogatása érdekében, és abba kellene hagyniuk azt a lobbizást, amellyel gátolják az új pénzügyi szabályozásra vonatkozó törvények elfogadását. Axelrod emlékeztetett: ezek a bankok egy éve még az összeomlás küszöbén voltak, és sokuknak az adófizetők siettek a segítségére.

Barack Obama elnök a közelmúltban két beszédben is kikelt a Wall Street ellen, amely szerinte akadályozza azt a törvényt, amely új ügynökséget hozna létre egyebek mellett a bankok hitelkártya-, valamint jelzáloghitelezési politikájának felügyeletére. Rahm Emanuel, a Fehér Ház kabinetfőnöke szerint a bankok az állami segítségnyújtás után felelősséggel tartoznak. Ennek ellenére meg akarják akadályozni azoknak a fogyasztóvédelmi intézményeknek a létrehozását, amelyek elejét vehetnék a tavalyihoz hasonló veszélyhelyzet kialakulásának. Az emberek kiábrándítónak tartják, hogy a bankok alig néhány hónappal a válság után visszatérnek korábbi viselkedésükhöz, mondta.

A kedélyeket legutóbb az borzolta fel, hogy a Bank of America nyugdíjba vonuló vezérigazgatója, Kenneth D. Lewis csaknem 70 millió dollár juttatást kap.

A The Washington Times arról írt, hogy a Wall Street-i bankok idén a tavalyi 117 milliárd dollárnál 20 százalékkal több jutalmat fizetnek ki idén. Eközben a hitelpiac nem élénkült meg kellő mértékben, stagnálás jellemzi, és a munkaerőpiaci helyzet romlott, a szövetségi bankmentő csomagot pedig azzal a céllal vezették be, hogy ezen a két területen is javulás történjen.