Vágólapra másolva!
A rövid távú hírek már megtették hatásukat, hiszen a Standard and Poors hitelminősítő múlt pénteki döntése, mely szerint negatívról stabilra módosították Magyarország kilátásait, látványos forinterősödést hozott. Ugyanakkor a héten napvilágot látott japán leminősítés és a lett helyzet újabb negatív hírei visszagyengítették a magyar devizát. Az Equilor Befektetési Zrt. 255-56-os árfolyamra számít 2010-ben.
Vágólapra másolva!

A jegybank legutóbbi - várakozásoknak megfelelő - kamatcsökkentésével már 7,5 százalékon áll a hazai alapkamat, amely a válság kirobbanása előtti értéknél is alacsonyabb. Ugyanakkor a nemzetközi tendenciákat figyelve még mindig kiemelkedően magasnak tűnik ez a szint is.

Ha csupán az euró övezethez viszonyítjuk, ahova egyelőre pontos dátum nélkül, de kinyilvánítottan tart az ország, megfigyelhető, hogy amíg 2007-2008 között folyamatosan 3,5-4 százalék között volt a kamatkülönbözet, addig ez még most is (az idei 4 kamatcsökkentés után) 6,5 százalék. Ráadásul a térség országai közül egyedül Romániában magasabb az alapkamat, így sok tényező jelzi, hogy további kamatcsökkentések várhatóak.

Nem lesz jelentős forinterősödés idén

Természetesen a jegybank nem elsősorban ezeket az okokat figyeli, hanem mindenekelőtt az inflációs rátát. Az augusztusi érték azonban ebből a mutatóból is jobban alakult az előzetes várakozásoknál. Az előrejelzéseknek ellentmondva, csupán 5 százalékos volt az áremelkedés éves összehasonlításban. Az így kialakuló 2009 végére várt 4,3 százalékos infláció arra enged következtetni, hogy az év hátralévő részében újabb kamatcsökkentések következhetnek, összességében akár 100-150 bázispontnyi.

Mindez azonban egyre inkább kezd beárazódni a forint árfolyamába is. Vagyis az utolsó negyedévben már nem valószínű, hogy jelentős forint erősítő hatással tud jelentkezni a várt kamatcsökkentések sorozata, sőt, alapvetően elérkezhet az a szint, amikor a befektetők már keveslik az elérhető extra profitot, és elkezdik tőkéjüket átcsoportosítani, vagyis fokozatosan kivonni az országból.

Hosszabb távon az általános nemzetközi befektetői hangulat javulásával, és az infláció várható további csökkenésével újra tér nyílhat a kamatcsökkentések irányába, amire a 2010-es év második felében jó esélyt látunk. A jövő év végére az optimistább várakozások szerint akár 3 százalék alá alá is csökkenhet az inflációs ráta. Ebben az esetben akár elérhető közelségbe, vagy akár áttörésre is kerülhet a rendszerváltás óta eddigi legalacsonyabb, 6 százalékos alapkamat szint, amit eddig csak rövid ideig, 2005. szeptemberétől 2006 júniusáig "élvezhettünk". Ezt segítheti az a környezet is, ami az esetleges euró csatlakozásunkat hozza majd egyre közelebb.

Jó helyzetbe kerülhet Magyarország

A költségvetési hiány tekintetében úgy tűnik, hogy Magyarország az egyik nyertese lehet a válság kirobbanását követő időszaknak. 2009 elején a befektetők Izland után közvetlenül Magyarországot találták a legkockázatosabb területnek, és utólag elismerten valóban nem álltunk messze az államcsőd veszélyétől. Mindez arra sarkallta a döntéshozókat, hogy válságkormánnyal, válságkezelő intézkedések sorát hozzák, és a költségvetési hiányt megpróbálják kordában tartani.

Magyarországot ebbe az irányba kényszerítette az IMF hitel is, amelyhez bizonyos garanciákat kellett vállalnia az országnak. Ezek eredményeként a kiadások csökkentésével nemcsak azt érhetjük el, hogy a jelenlegi stabilizáció folytatódik, hanem az elkövetkezendő néhány évben a térség legjobb költségvetési számait is produkálhatjuk. A sokáig példaképként említett csehek és lengyelek egyértelműen lemaradhatnak ezen a területen.

Mindez részben azt jelenti, hogy a korábbi sereghajtó pozíciónkból könnyen az élre léphetünk az euró előszobájára várakozók sorában, és amennyiben valóban terítékre kerül az eurózóna újabb bővítése, akkor már jobb pozícióból várhatjuk az ERM2-höz való csatlakozást.

Az idei év utolsó negyedévében nem lenne meglepetés a forint kismértékű gyengülése, amely egybe esne az általános befektetői kedv visszaesésével, és ezáltal a fejlődő piacok egészét érintené, de hosszabb távon egyértelműen pozitív kép rajzolódhat ki a magyar fizetőeszköz számára. A javuló belső egyensúly, és világgazdasági helyzet együttesen jó hatással lehet a forint árfolyamára is a 2010-es évben és annak második felében a folytatódó kamatcsökkentések mellett a forint árfolyama is rég nem látott csúcsokra törhet.

Néhány elemzés a következő év végére már 245-ös árfolyamcélt jelöl meg. Az Equilor nem ennyire optimista, de abban mindenképpen hiszünk, hogy egy év múlva a mostaninál erősebb forinttal kalkulálhatnak majd a devizában eladósodottak. A 2010-es év végére 255-265 közötti sávban lehet majd a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.