Új adók és hitelezés-szigorítás a válsághíradóban

Vágólapra másolva!
Luxussá válhat a devizahitel felvétele, a vártnak megfelelően alakult az államháztartás helyzete, még nem versenyképesek a forinthitelek, Bruce Willis beszáll a vodkaüzletbe, az EBRD az elbizakodottságtól óvja Kelet-Európát, új adóval sújtanák a benzint és a gázt, távozik a France Télécom második embere, akit az öngyilkossági hullámot kiváltó rendszer kitalálásával vádolnak  - válsághíradó.
Vágólapra másolva!

A KSH kedden közli az augusztusi ipari termelési adatokat. Romániából és Lengyelországból is erről a szektorról jelentenek..

A brit augusztusi ipari és feldolgozóipari termelési adatok mellett az autóipar szeptemberi forgalmáról is érkezik adat. Amerikában az ABC hírcsatorna fogyasztói hangulatindexét hozzák nyilvánosságra kedden.

Luxus lehet a devizahitel felvétele

A Magyar Nemzeti Bank a devizahitelezést drasztikusan korlátozó jogszabály megalkotását javasolja a Pénzügyminisztériumnak. A bankszövetséget váratlanul érte a bejelentés, az ingatlanosok remélik, hogy a tervezet még puhulni fog.

Az első háromnegyed évben az államháztartás helyzete a prognózisnak megfelelően alakult - derül ki a Pénzügyminisztérium közleményéből. A prognózis azzal számolt, hogy szeptember végén az államháztartás három alrendszerének összesített hiánya meg fogja haladni az év végére várható szintet, és GDP arányosan 4,1 százalékot tesz ki. A prognózis teljesült, a hiány 4,1 százalékot tesz ki.

A jegybanktól várják a forinthitelek versenyképessé válását a magyar bankok, de ehhez az is kellene, hogy az alapkamat csökkenése a banki termékekben is tetten érhető legyen. Márpedig egyelőre csak a betétkamatok csökkennek, a hitelek szinte ugyanolyan drágák, mint a válság kirobbanásakor.

Kissé erősödött a forint a bankközi devizapiacon hétfőn. A pénteki árfolyamhoz képest erősödött ugyan a forint az euróval szemben, napon belül azonban nem sok elmozdulás történt a hét első kereskedési napján.

A PSZÁF jogszabály-alkotási jogosítványt kaphat

Jövő héten tárgyalja a kormány a PSZÁF-törvény módosítását. Alkotmánymódosításra is szükség van ahhoz, hogy a pénzügyi felügyelet jogszabály-alkotási jogosítványt kapjon.

Az Európai Bizottság (EB) azt javasolja, hogy az Európai Unió (EU) összes tagállamában vezessenek be egy olyan zöld adót, amit a széndioxid-kibocsátás alapján vetnének ki az energetikai termékekre - tudta meg a Wall Street Journal.

A rendszerszintű pénzügyi válságot sikerült ugyan elkerülni Kelet-Közép-Európában, a továbbra is jelentős kihívások miatt azonban "nincs helye az elbizakodottságnak" - hívta fel a figyelmet hétfőn három nagy nemzetközi pénzintézet, amelyek közös finanszírozási programot folytatnak a térségi gazdaságok megsegítésére.

Meg akarja menteni a csődtől a Belvedere francia vodka- és whiskygyártó céget Bruce Willis. A Belvedere hétfői közlése szerint a színész a vállalkozás "referenciarészvényese" és az igazgatótanács tagja lesz.

Versenytársa lehet a Volvo-kérőnek

A Ford nem szívesen adná el a Volvót egy kínai vetélytársnak, ezért kevesebbet ajánlva is lehet esélye a most feltűnt, a svéd autógyártóra ugyancsak pályázó amerikai konzorciumnak.

A kakaó ára 24 és fél éves csúcsra emelkedett hétfőn délután alapkezelők vásárlására, amit a kedvezőtlen globális kínálati kilátások váltottak ki.

Két éven belül jelentős adóemelésre kényszerül a következő német kormány, amelynek nem lesz más választása az államháztartásban tátongó hatalmas lyukak miatt - jósolta az egyik legtekintélyesebb német gazdaságkutató intézet vezetője egy hétfőn megjelent interjúban.

A francia távközlési óriásvállalat, a France Télécom bejelentette, hogy távozik a cég második embere, Pierre-Louis Wenes. A vezérigazgató-helyettes nevéhez fűződik annak a vállalatszervezési rendszernek a bevezetése, amelyet a szakszervezetek okolnak a céget sújtó példátlan öngyilkossági hullámért.